Gümüşhane yöresinde üretilen ballarda GC–MS ile pestisit tayini
Pesticide determination by GC–MS in honey produced in Gumushane region
- Tez No: 785605
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ERÇAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bal, GC-MS, Pestisit, Honey, GC-MS, Pesticide
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu tez çalışmasında Gümüşhane iline bağlı Kelkit, Şiran ve Köse ilçe köylerinden bal örnekleri alınmıştır. Bal örneklerinin Gümüşhane ilçelerinden yalnız 3 farklı ilçesinden alınmasının nedeni, bu 3 ilçenin gerek coğrafi özellikleri gerek tarımsal faaliyetleri açısından diğer ilçelere göre oldukça zengin ve benzer özellikler göstermelerindendir. Alınan bal örnekleri 2021 yılına ait çiçek ballarından oluşmaktadır. Bal örneklerinin toplanmasında ilçe merkezlerine yakın ve ilçe merkezlerinden uzak lokasyonlar dikkate alınmıştır. Bal örneklerinde pestisit kalıntı analizleri GC-MS cihazı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmalarda bölge tarımında kullanılan Cyfluthrin, Cypermethrin, Deltamethrin ve Malathion olmak üzere 4 farklı pestisit bileşeni, 20 farklı süzme çiçek balında analiz edilmiştir. Analizler, grafikler ve şekillerle görsel olarak da gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, honey samples were taken from the villages of Kelkit, Şiran and Köse districts of Gümüşhane province. The reason why honey samples were taken from only 3 different districts of Gümüşhane districts is that these 3 districts show very rich and similar characteristics compared to other districts in terms of geographical features and agricultural activities. The honey samples taken consist of flower honeys from 2021. In the collection of honey samples, locations close to the district centers and far from the district centers were taken into account. Pesticide residue analyzes in honey samples were made using GC-MS device. In the studies, 4 different pesticide components, namely Cyfluthrin, Cypermethrin, Deltamethrin and Malathion used in regional agriculture, were analyzed in 20 different strained flower honey. Analyzes are also shown visually with graphs and figures.