Effect of IR780-loaded silica-coated gold nanorods for photodynamic therapy of cancer
IR780 yüklü silika kaplı altın nanoçubukların kanserin fotodinamik terapi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 785666
  2. Yazar: MERVE YÜNLÜ DOĞRUYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜLSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotodinamik Terapi, Kolon Kanseri Hücreleri, Altın Nanoçubuklar, Silika Kaplama, IR780, Photodynamic Therapy, Colon Cancer Cells, Gold Nanorods, Silica Coating, IR780
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Fotodinamik terapi (FDT), belirli bir dalga boyuna sahip ışık ile ışığa duyarlı bir kimyasal olan bir fotosensitizanı (FS) aktifleştirilmesidir. Ancak hedef hücrede düşük bir FS birikimi ve daha derin dokuya sınırlı ışık penetrasyonu nedeniyle FDT'nin etkinliği hala sınırlıdır. Sonuç olarak, kanserin tekrarlaması kaçınılmazdır. Altın nanoyapılar, FS için etkili biyouyumlu taşıyıcılardır. Hedef bölgede artan FS birikimi, kanser hücrelerinin etkili bir şekilde yok edilmesine yol açar, ancak farklı kanser hücreleri için farklı yaklaşımlar gerekebilir. Dirençli kolon kanseri türlerinden biri HCT116'dır ve tedavisi için daha etkili bir yaklaşım ihtiyacı vardır. Altın nanoçubuklar, diğer gold nanopartikül türlerine göre yakın-kızılötesi frekanslarında daha yüksek absorpsiyon spektrumuna sahiptir. Bununla birlikte, altın nanoçubukların FS yükleme potansiyeli zayıftır ve hücreler içinde agregasyon oluşturma eğilimindedirler. Bu sorunların üstesinden gelmek için, bu çalışmada etkili FS yüklemesi için mezo-gözenekli silika kaplı altın nanoçubuklar (GNRs@SiO2) geliştireceğiz. Bu hipotezi test etmek için, fotonsensitizan olan IR780 yüklü GNRs@SiO2 (GNRs@SiO2@IR780) ve GNRs@SiO2@PEG (GNRs@SiO2@IR780@PEG) parçacıklarının FDT etkinliğini test etmeyi amaçlıyoruz. IR780 yüklü parçacıklar ile yapılan bu FDT araştırması, tek başına GNRs@SiO2 ve tek başına GNRs@SiO2@PEG ile karşılaştırıldığında kolon kanseri hacminde dramatik bir azalmaya neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
Photodynamic therapy (PDT) is a new approach to cancer treatment that activates a photosensitizer (PS), a light-sensitive chemical, with a specific wavelength of light. PDT is a promising new method, however, the efficacy of PDT is still limited because of a low accumulation of PS in the target cell and limited penetration of light to the deeper tissue which prevents the killing of all cancer cells. As a result, cancer recurrence is inevitable. Gold nanostructures are good biocompatible carriers of PS. Increasing PS accumulation on the target site leads to the effective destruction of cancer cells, but different cancer cells require different approaches. One of the resistant colon cancer types is HCT116 and it needs a better approach to treatment. Gold nanorods (GNRs) have a high absorption spectrum at near-infrared (NIR) as compared with other types of Gold nanoparticles (GNPs). However, GNRs are limited for the loading amount of PS and they tend to aggregate within cells. To overcome these limitations, we will develop mesoporous silica-coated GNRs (GNRs@SiO2) for effective PS loading in this study. To test this hypothesis, we aim to test the PDT efficacy of IR780, as a PS, loaded GNRs@SiO2, (GNRs@SiO2@IR780) and GNRs@SiO2@PEG (GNRs@SiO2@IR780@PEG). This investigation of PDT with GNRs@SiO2@IR780 and GNRs@SiO2@IR780@PEG will cause a dramatic decrease in colon cancer volume as compared with GNRs@SiO2 alone and GNRs@SiO2@PEG alone.