Obezitesi olan kadınlarda farklı adım sayısı hedeflerinin kardiyometabolik parametreler ve besin alımına etkileri
Effects of walking with different steps target on body composition and cardio-metabolicparameters in women with obesity
- Tez No: 780815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KÜÇÜK YETGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Obezite, 10 Bin Adım, 30 Dakikada 3 Bin Adım, İnsülin Direnci, Kan Yağları, Obesity, 10 000 Steps, 3000 Steps in 30 Minutes, Insulin Resistance, Blood Fats
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Obezitesi olan kadınlarda tıbbi beslenme tedavisiyle desteklenen günlük 10 bin adım (G10BA) ve tek seansta 30 dakikada 3 bin adım (30d3BA) hedeflerinin, vücut kompozisyonuna, 6 dakika yürüme mesafesine (6DYM), kardiyo-metabolik parametrelere (insülin, glukoz, HbA1c, TG, LDL, HDL, HOMA-IR, total kolesterol) ve besin alımına etkisini karşılaştırmaktır. Yöntem: Obezite merkezinde tıbbi takipli ortalama 42 yaşında 30 kadın katılımcı; G10BA (n=15; BKİ=37,36±6,19 kg/m²) ve 30d3BA (n=15; BKİ=35,24±5,27 kg/m²) gruplarına ayrılmıştır. Vücut kompozisyonları (TANITA-MC-780) analiz edilmiş, 6DYM değerleri belirlenmiş, kan örnekleri alınmıştır. 8 hafta boyunca 3-5 gün/hafta şeklinde adım hedefleri tamamlanmış ve pedometreyle (Mesitaş p010) kaydedilmiştir. Katılımcılara bireye özgü tıbbi beslenme tedavisi düzenlenmiştir. Bulgular: G10BA grubunda glukoz, insülin, HbA1c ve HOMA-IR değerlerinde azalma ayrıca her iki grupta vücut ağırlığı, BKİ, vücut yağ kütlesi ve yüzdesi, bel ve kalça çevresi değerlerinde azalma (p0,05). Diyete bağlı olarak katılımcıların enerji alımı azalmış, gruplar arası fark bulunamamıştır. Sonuç: Obezitesi olan kadınlarda 8 hafta tıbbi beslenme tedavisiyle destekli günde 10 bin adım ve 30 dakikada 3 bin adım hedefli yürüyüşlerle vücut kompozisyonu ve kardiyo-metabolik parametrelerde olumlu değişimler tespit edildiği için farklı adım sayısı hedefli yürüyüşler obezite tedavisinin bir parçası olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In women with obesity, the goals of 10 thousand steps per day (G10BA) supported by medical nutrition therapy and 3,000 steps in 30 minutes (30d3BA) in a single session were determined by body composition, 6-minute walking distance (6MWM), cardio-metabolic parameters (insulin, glucose, HbA1c, TG, LDL, HDL, HOMA-IR, total cholesterol) and their effect on food intake. Methods: An average of 30 female participants aged 42 years with medical followup in the obesity center; It was divided into G10BA (n=15; BMI=37.36±6.19 kg/m²) and 30d3BA (n=15; BMI=35.24±5.27 kg/m²) groups. Body compositions (TANITAMC-780) were analyzed, 6MWD values were determined, and blood samples were taken. Step goals of 3-5 days/week for 8 weeks were completed and recorded with a pedometer. Individual medical nutrition therapy was arranged for the participants. Results: There was a decrease in glucose, insulin, HbA1c and HOMA-IR values in the G10BA group, and a decrease in body weight, BMI, body fat mass and percentage, waist and hip circumference values (p0.05). Depending on the diet, the energy intake of the participants decreased, and no difference was found between the groups. Conclusion: As it detects positive trends in the body circumference and cardiometabolic leader of the obese person with targeted walks of 10 thousand steps per day and 30 minutes of 3000 steps supported by 8 weeks of nutritional nutritional therapy, walking with different number of steps can be used as a part of the surgery.