Suda çözünmüş organik azotlu bileşiklerin fotokatalitik degradasyonla tayini
The determination of dissolved organic nitrogen compounds by photocatalytic degradation
  1. Tez No: 78571
  2. Yazar: NESUHİ AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR ONAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotokatalitik Degradasyon, EDTA, TİO2, Çözünmüş Organik Azot, Dissolved Organic Nitrogen, Photocatalytic Degradation, EDTA, Ti02
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET SUDA ÇÖZÜNMÜŞ ORGANİK AZOTLU BİLEŞİKLERİN FOTOKATALİTİK DEGRADASYONLA TAYİNİ Suda çözünmüş organik azotlu bileşiklerinin derişimi biyolojik aktivite veya kirliliğin derecesini belirleyicisi olarak kabul edilmektedir. Çözünmüş organik azotlu bileşiklerin tayini iki analitik aşamadan oluşur; çözünmüş organik azotun inorganik türlere (nitrat, nitrir ve amonyum iyonları) dönüştürülmesi ve daha sonra oluşan bu inorganik türlerin kantitatif tayini. Bu çalışmada çözünmüş organik azotlu bileşikler fotokatalitik oksidasyon prosesi ile inorganik türlere Ti02 katalizörü kullanılarak dönüştürüldü. EDTA molekülü model bileşik olarak kullanıldı. Aydınlatma için 300W gücünde ve 254nm dalga boyunda UV lambası kullanıldı. Fotodegradasyon deneyleri 100ml kapasiteli pyreks tüpte ve 100ml 0.05mM EDTA çözeltisi ile yapıldı. Ti02, pH, aydınlatma zamanı gibi parametrelerin fotodegradasyona etkisi araştırıldı. Optimum deney koşulları pH 5, aydınlatma zamanı 30dakika ve Ti02 miktarı O.lg/lOOml olarak bulundu. Oluşan inorganik türler (amonyum, nitrit, nitrat) spektrofotometrik olarak standart yöntemlerle tayin edildi. EDTA'nın fotokatalitik degradasyon ürünlerinin tespitinde FTIR spektroskopisi kullanıldı. FTIR spektrumlarında EDTA'ya ait absorbsiyon bandlarının şiddetinin azaldığı ve oksidasyon sonunda da yeni bandların oluştuğu gözlendi. Fotokatalitik degradasyon yöntemi ile Kjeldahl yöntemi deniz suyunda ve organik azotlu bileşiklerin sulu çözeltilerinde karşılaştırıldı. Ti02 ilave edilmiş fotokatalitik degradasyon yöntemi etkinlik olarak çok az düşüktür. Kinetik çalışmalarda EDTAA'nın fotokatalitik degradasyonunun birinci derece hız kinetiğine uyduğu görülmüştür. Fotodegradasyona kompleksleşmenin etkisini araştırmak için Cu2+, Zn2+, Fe2+, Co2+ ve Ni2+'nin tuzları kullanıldı. Metal komplekslerinin varlığında fotokatalitik degradasyonun arttığı görüldü. Metal iyonlarının varlığında çözünmüş organik azotun tayininde oksidasyon prosesi güçlü bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE DETERMINATION OF DISSOLVED ORGANIC NITROGEN COMPOUNDS BY PHOTOCATALYTIC DEGRADATION Concentration of dissolved organic nitrogen compounds in water is acknowledged as an indicator of the extent of pollution or biological activity. The determination of dissolved organic nitrogen compounds involves two analytical steps: the conversion of dissolved organic nitrogen to inorganic forms (nitrate, nitrite and ammonium ions) and then the quantitative determination of the resulting inorganic ions. In this work the determination of dissolved organic nitrogen compounds was aimed while using photocatalytic oxidation process for the conversion of organic compounds to inorganic forms. Ti02 was used as photocatalyst. EDTA was chosen for the model compound. Illumination was provided with 300W UV lamp at 254 nm wavelength. Photodegradation experiments were carried out using pyrex glass tubes and 100ml aqueous solution containing 100ml 0.05mM EDTA. Effects of the parameters such as Ti02 quantity, pH and the illumination period on the photodegradation efficiency were also investigated. Optimum experimental conditions were found as; pH 5, illumination period of 30 min and TİO2 concentration O.lmg/lOOml. The resulting inorganic species (ammonium, nitrite and nitrate ions) in the solution were determined by spectrophotometric standard methods. FTIR spectrometry was used to trace the photocatalytic degradation process of EDTA. From the FTIR spectra, it can be seen that EDTA absorption bands progressively decrease in intensity and new bands appear due to the oxidation. Photocatalytic degradation method was compared with Kjeldahl method using seawater and various organic nitrogen compounds dissolved in water as samples. Ti02 mediated photocatalytic degradation method gave slightly lower conversion percentages. From the kinetics point of view, we found out that the photocatalytic degradation of EDTA followed first order rate kinetics. The effect of complexation on the photocatalytic degradation method were investigated by using Cu2+, Zn2+, Fe2+, Co2+ and Ni2+ salts. In the presence of metalin complexes the efficiency of the photocatalytic degradation was enhanced. The oxidation procedure was a powerful method for the determination of dissolved organic nitrogen in the presence of complexing metal ions..