Hareketli ortamlarda kullanılabilen düşük hücre hacimli katı-hal kompozit elektrotların hazırlanması
The preparation of potentiometric composite electrodes with low flow-through cell which can be used in flowing conditions
  1. Tez No: 78570
  2. Yazar: HİKMET ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM IŞILDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Katı-Hal Elektrot, Kompozit Elektrot, İyon-Seçici Elektrot, Hareketli Ortam, Solid-state electrode, Composite electrode, Ion-selective electrode, Flowing condition
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Ill HAREKETLİ ORTAMLARDA KULLANILABİLEN DÜŞÜK HÜCRE HACİMLİ KATI-HAL KOMPOZİT ELEKTROTLARIN HAZIRLANMASI ÖZET İyon kromatografik analizlerde yeni dedektör sistemlerine duyulan ihtiyaç, süregelen ve problemdir. Grafit, epoksi ve bir sertleştiricinin temel teşkil ettiği katı-hal kompozit elektrotlar, iyon kromatografide dedektör olarak kullanılmak amacıyla hareketli ortamlarda test edilmiştir. Hareketli faz olarak su ve çeşitli tuz çözeltileri kullanılmış, yaklaşık 5 fil hücre hacmine sahip anyon ve katyon duyarlı kompozit elektrotların çok düşük konsantrasyonlarda çok sayıda anyon ve katyona karşı cevap sergiledikleri gözlenmiştir. Elektrotlar 5 ay süresince yapılan testlerde kısa cevap zamanı ve yaklaşık Nernst kanununa uygun davranış göstermişlerdir. Hazırlanan kompozit elektrot dedektörler ekonomik ve basit dizaynı ile hareketli ortamlarda kolayca uygulanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The need to develop new detection methods in ion chromatographic systems is a continuing problem. Solid-state composite electrodes based on graphit-epoxy and hardener incorporating active material were tested as dedector for ion chromatography in flowing conditions. Deionized water and different salt solutions were used as mobile phase in flow-through measurements. Composite anion and cation-selective electrode which has almost 5 ul flow-through cell showed response to many anions and cations at low concentrations. In 5 months time, the preprared electrodes exhibited short response time and nearly Nernst behaviour. Composite anion and cation-selective electrodes prepared as detectors are cheap, easy to construct and simple to use in flowing conditions employed in ion chromatographic purposes.