Âşık Hasan Korkmaz'ın hayatı, sanatı ve şiirleri
Life, art and poems of the minstrel Hasan Korkmaz
  1. Tez No: 785761
  2. Yazar: AYŞE KABALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşıklık geleneği, Âşık Hasan Korkmaz, âşık şiiri, Kahramanmaraş, The tradition of minstrelsy, the minstrel Hasan Korkmaz, minstrel poetry, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 474
Özet
Türk kültüründe âşıklar ve âşıklık geleneği önemli bir yer tutmaktadır. Âşıklar, şiirleriyle bağlı olduğu kültürün değerlerini yansıtan o toplumun sözcüsü konumundaki önemli kişilerdir. Âşıklık geleneği de bu şiirlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasında ve kalıcı olmasında rol oynayan kültürel bir değerler bütünüdür. İslamiyet'in kabulünden önce ozan-baksı geleneği olarak adlandırılan Âşık edebiyatı, İslamiyet'in kabulünden sonra isim değiştirmiş ve yeni bir şekille varlığını sürdürmüştür. XV. yüzyılın sonlarına doğru Anadolu'da ortaya çıkan bu gelenekle birlikte ozanların yerini âşıklar almaya başlamıştır. Âşıklık geleneği ve Âşık edebiyatı XVI. yüzyıldan günümüze kadar Türk kültürü içerisinde önemli bir yer edinmiştir. Türk kültürel yapısının temsilcisi konumundaki âşıklık geleneği günümüze kadar gelmiş ve varlığını devam ettirmektedir. Âşıklık geleneğinin günümüzde yaşatıldığı yerlerden biri de Kahramanmaraş'tır. Pek çok şair ve âşık, Kahramanmaraş âşıklık geleneği içerisinde yetişmiştir. Bu âşıklardan biri de Âşık Hasan Korkmaz'dır. Bu çalışma, Kahramanmaraş'ın âşıklık geleneğinin yaşayan güçlü temsilcilerinden Âşık Hasan Korkmaz'ın hayatı ve sanatına yönelik bilgileri ortaya koymak ve bu bilgilerin gelecek nesillere aktarılıp unutulmasını önlemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada Âşık Hasan Korkmaz'ın hayatı, âşıklığı ve şiirleri incelenerek âşıklık geleneği ve Kahramanmaraş âşıklık geleneği içerisindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The minstrels and the minstrel tradition have an important place in Turkish culture. Minstrels are important people who are the spokespersons of that society, reflecting the values of the culture to which they are connected with their poems. The tradition of minstrelsy is also a set of cultural values that play a role in the transmission and permanence of these poems from generation to generation. Minstrel literature, which was called the minstrel-baksı tradition before the adoption of Islam, emerged and began to take shape after the adoption of Islam. Towards the end of the 15th century, with this tradition that emerged in Anatolia, minstrels began to take the place of bards. The tradition of minstrelsy and minstrel literature has taken an important place in Turkish culture from the XVI. century to the present. The tradition of minstrelsy as the representative of Turkish cultural structure has come to the present day and continues today. One of the places where the tradition of the minstrel is kept alive today is Kahramanmaraş. Many poems and minstrels have been brought up in the tradition of minstrelsy Kahramanmaraş. One of these minstrels is the minstrel Hasan Korkmaz. This study has been prepared to reveal information about the life and art of the minstrel Hasan Korkmaz, one of the strong alive representatives of the minstrelsy tradition of Kahramanmaraş, and to prevent this information from being passed on to future generations and forgotten. In this study, the minstrel Hasan Korkmaz's life, minstrelsy, and poems by examining, and it was tried to determine his place in the tradition of love and Kahramanmaraş tradition of minstrelsy.