Hatay'ın Samandağ ilçesinde lise türlerine göre alkol, sigara vepsikoaktif madde kullanım yaygınlığı ve risk faktörlerinin incelenmesi
Investigation of the prevalence and risk factors of alcohol,cigarettes and psychoactive substance use by high schooltypes in Samandağ district of Hatay
  1. Tez No: 785835
  2. Yazar: TUGAY FATMAOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay-Samandağ, Psikoaktif Madde Kullanımı, Lise Öğrencileri, Risk Etmenleri, Yaygınlık, Hatay-Samandağ, Psychoactive Substance Use, High School Students, Risk Factors, Prevalence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hatay'ın Samandağ ilçesinde, liselerde eğitim öğretim gören öğrenciler arasında alkol, sigara, psikoaktif madde kullanımının yaygınlığı ve yasa dışı madde kullanımı ile ilgili risk faktörlerinin incelemesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı bir araştırma olup 2019-2020 yılında eğitim-öğretim gören toplamda 600 öğrenciden oluşmaktadır. Bu çalışmaya yalnızca 11. sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Avrupa Konseyi 'Alkol ve Diğer Maddelerle ilgili Avrupa Okulları Araştırma Projesi' (ESPAD) kullanılmıştır. Çalışmada en fazla sigara %22.5 ve nargile %21.0 kullanma oranı Kolej Lisesi'nde, en fazla alkol %81.0 ve yasa dışı madde %10,0 kullanma oranı Meslek Lisesi'nde, en fazla DPM kullanma oranı %15.5 ile Anadolu Lisesi'nde olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada erkek olmak, ders başarısının düşük olması, gelir durumunun kötü olması, bilgilendirme toplantılarına katılmamak, sınıf tekrarı yapmış olmak, dine önem vermemek, sigara, nargile, alkol, yasa dışı madde ve DPM kullanımının risk faktörü olduğu görülmüştür. Öğrencilerde özellikle alkol kullanımı çok yüksek bulunmuştur. Gençlerde tespit edilen psikoakif madde kullanım oranının Avrupa ülkelerine oranla daha düşük bulunmuştur. Samandağ liselerinde tespit edilen sigara ve nargile kullanım oranı Türkiye'de lise türlerine göre yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında benzer oranlar tespit edilmiştir. Sigara, alkol ve madde kullanımına başlamada lise öğrencilerinin yüksek risk taşımasından dolayı bu gruba karşı eğitim ve önleme programları hazırlanmalı ve uygulamaya konulmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the prevalence of alcohol, cigarette, psychoactive substance use and risk factors related to illegal substance use among high school students in the Samandağ district of Hatay. The research is a descriptive study and the 2019-2020 education- training consists of 600 students in total. This study, only covers 11th grade students. Sociodemographic Information Form, Council of Europe 'European Schools Research Project on Alcohol and Other Drugs' (ESPAD) was used as data collection tools in the study. In the study, the highest smoking rate 22.5% and hookah 21.0% use rate in College High School, the highest rate of alcohol 81.0% and illegal substance use 10.0% rate in Vocational High School, the highest DPM use rate it was determined to be in Anatolian High School with 15.5%. In the study, it was observed that being a male, having low academic success, poor income, not attending information meetings, repeating classes, not paying attention to religion, smoking, hookah, alcohol, illegal substance and DPM use were found to be risk factors. Especially alcohol use among students was found to be very high. The rate of psychoactive substance use among young people has been found to be lower than European countries. Samandağ detected in hookah smoking and high utilization rate, according to the school types in Turkey when compared with a similar proportion of the research have been identified. Since high school students have a high risk in starting smoking, alcohol and substance use, education and prevention programs should be prepared and implemented against this group.