Çocuklarda besin alerjisi gelişimine zemin hazırlayan predispozan faktörler
Predisposing factors to the development of food allergy in children
- Tez No: 785861
- Danışmanlar: PROF. MEHMET HALİL ÇELİKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Besin Alerjisi, Risk Faktörleri, İnek Sütü Alerjisi, Yumurta Alerjisi, Food Allergy, Prevalence, Cow's Milk Allergy, Egg Allergy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çocukluk çağında besin alerjilerine yol açan risk faktörlerini belirlemek. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız çok merkezli bir çalışma olup hasta grubuna, Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi, Koç Üniversitesi Hastanesi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Polikliniklerine başvuran ve besin alerjisi tanısı konulmuş ve besin provokasyon testi yapılmış 0-18 yaş grubu çocuk hastalar dahil edildi. Kontrol grubuna ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran, herhangi bir kronik hastalığı, alerjik hastalığı olmayan ve ailede atopi öyküsü olmayan, 0-18 yaş grubu sağlıklı çocuklar dahil edildi. Tüm katılımcıların ad soyad, cinsiyet, yaş, klinik bulguları, eozinofili yüzdesi, total IgE düzeyi, gaitada gizli kan varlığı, besin spesifik IgE, deri prick testi sonucu, oral provokasyon testi ve eliminasyon testi sonuçları, demografik veri olarak anne ve babanın yaşı, boyu, BMI, eğitim durumları, annenin prenatal öyküsünde kullandığı ilaçlar, geçirdiği enfeksiyonlar, geçirdiği hastalıklar, neonatal dönemde yenidoğana ait doğum ağırlığı, doğum haftası, doğum şekli, yoğun bakım ünitesinde yatış öyküsü, antibiyotik kullanım öyküsü, fototerapi öyküsü, postnatal döneme ait evde rutubet varlığı, evcil hayvan besleme, sigara maruziyeti, bebeğin beslenme tarzı, ek gıdaya geçiş dönemi ile ilgili sorular yer aldı. Bulgular: Hasta gubunda 155 kişi, kontrol grubunda ise 159 sağlıklı çocuk çalışmaya dahil edildi. Çalışmamızda hastaların %45,8'i erkek, %54,2'si kız idi. Hasta grubunun ortanca tanı yaşı 6 ay iken, kontrol grubunu ise 12 ay idi. Besin alerjilerinin %65,2'si IgE aracılı %34,8'i non-IgE aracılı olarak saptandı. Yine besin alerjilerinin %85,8'inde tekli, %14,2'sinde çoklu alerji saptandı. Çalışmamızda besin alerjili grupta baba yaşı ortancası kontrol grubuna göre daha yüksekti. IgE aracılı besin alerjilerine baktığımızda hem anne hem baba yaşı kontrol grubuna göre daha yüksekti. NonIgE aracılı besin alerjilerinde böyle bir özellik yoktu. Annenin gebelikte antibiyotik kullanımına bakıldığında hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek oranda olduğu görüldü. Hem IgE hem de non IgE aracılı besin alerjilerinde annenin gebelikte antibiyotik kullanımı kontrol grubuna göre daha yüksekti. Neonatal risk faktörlerine bakıldığında; hasta viii grubundaki katılımcıların kontrol grubuna göre daha düşük doğum ağırlığına sahip olduğu görüldü. Yine besin alerjili grupta sezaryen ile doğum oranı, yoğun bakımda yatış öyküsü ve antibiyotik kullanım öyküsü kontrol grubuna göre daha yüksekti. Doğum mevsimlerine baktığımızda hasta grubunun kontrol grubuna göre sonbahar ve yaz aylarında daha sık doğduğu görüldü. Postnatal risk faktörlerine bakıldığında hasta grubunda kontrol grubuna göre sosyoekonomik düzey daha düşüktü. Benzer sonuçlar hem IgE hem de non IgE besin alerjilerinde benzer saptandı. Kalabalık yaşam, sigara dumanına maruziyet, evde rutubet varlığı, ailede ilk çocuk olmak besin alerjisi olan grupta daha yüksek oranda görüldü. Bebeklerin beslenme tarzına bakıldığında ilk 6 ay anne sütü kullananlarda IgE aracılı besin alerjileri daha az görüldü. IgE aracılı besin alerjili grupta anne sütü ile birlikte ek gıda tüketimi daha sık görüldü. Non-IgE aracılı hastalarda formül süt kullanımı kontrol grubuna göre daha yüksekti. Annenin yoğurt tüketim sıklığı azaldıkça IgE aracılı besin alerjilerinin arttığını gördük. Sonuç: Çocukluk çağında besin alerjilerini ele alan çok çalışma olsa da, risk faktörleri bakımından literatürde kısıtlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu anlamda çalışmamızın literatüre önemli katkılar sağlayacağını ve yeni çalışmalara yol gösterici olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AIM: To determine the risk factors leading to food allergy in childhood. MATERIALS AND METHODS: Our study is a multi-center study and the patient group, Başakşehir Çam and Sakura Hospital, Koç University, Prof. Dr. Children aged 0-18 years, who applied to Cemil Taşçıoğlu City Hospital and Ondokuz Mayıs University Pediatric Allergy and Immunology Polyclinics, were diagnosed with food allergy and had a food provocation test, were included. The control group included healthy children aged 0-18 years, who applied to the Başakşehir Çam and Sakura Hospital pediatric health and diseases outpatient clinic, did not have any chronic diseases, allergic diseases, and had no family history of atopy. Name and surname of all participants, gender, age, clinical findings, percentage of eosinophilia, total IgE level, presence of occult blood in stool, food-specific IgE, skin prick test results, oral provocation test and elimination test results, maternal and paternal age and height as demographic data BMI, educational status, drugs used by the mother in her prenatal history, infections and diseases, newborn birth weight in the neonatal period, week of birth, type of delivery, history of hospitalization in the intensive care unit, history of antibiotic use, phototherapy history, presence of humidity at home in the postnatal period, pet feeding, smoking exposure, the infant's diet, and the transition period to supplementary food were included. RESULTS: 155 people in the patient group and 159 people in the control group were included in the study. In our study, 45.8% of the patients were male and 54.2% were female. The median age at diagnosis was 6 months in the patient group, and 12 months in the control group. 65.2% of food allergies were IgEmediated and 34.8% were non-IgE-mediated. Again, single allergy was detected in 85.8% of food allergies and multiple allergies in 14.2%. In our study, the median age of the father was higher in the food allergy group than in the control group. When we look at IgE-mediated food allergies, both maternal and paternal ages were higher than the control group. There was no such feature in nonIgEmediated food allergies. Considering the mother's use of antibiotics during pregnancy, it was seen that the rate was higher in the patient group than in the control group. Antibiotic use of the mother during pregnancy was higher in both IgE and non-IgE mediated food allergies compared to the control group. x Considering the neonatal risk factors; It was observed that the participants in the patient group had a lower birth weight than the control group. Again, the rate of cesarean delivery, hospitalization in the intensive care unit, and antibiotic use were higher in the food allergy group compared to the control group. When we look at the birth seasons, it was seen that the patient group was born more frequently in autumn and summer than the control group. Considering the postnatal risk factors, the socioeconomic level was lower in the patient group than in the control group. Similar results were found in both IgE and non-IgE food allergies. Crowded life, exposure to cigarette smoke, presence of moisture at home, being the first child in the family were seen at a higher rate in the group with food allergy. Considering the feeding style of infants, IgE-mediated food allergies were less common in those who used breast milk for the first 6 months. Consumption of complementary foods with breast milk was more common in the IgE-mediated food allergy group. Formula milk use was higher in nonIgEmediated patients than in the control group. We observed that IgE-mediated food allergies increased as the frequency of yoghurt consumption of the mother decreased. CONCLUSION: Although there are many studies addressing childhood food allergies, there are few studies in terms of risk factors. In this sense, we think that our study will contribute to the literature and will guide new studies.