İnmeli hastalarda botulinum toksin a enjeksiyonunun farklı uygulama tekniklerinin fonksiyonel duruma etkisinin karşılaştırılması
The effects of different injection techniques of botulinum toxin a in poststroke patients with plantar flexor spasticity
- Tez No: 785863
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN ERHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Botulinum toksin, inme, spastisite tedavisi, ultrasonografi, elektrik stimülasyonu
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç Ayak plantar fleksör spastisitesi olan inmeli hastalarda BTX-A enjeksiyonunun, farklı uygulama tekniklerinin fonksiyonel duruma etkisinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem Çalışmaya inme sonrası rehabilitasyon görmek üzere yatarak tedavi gören ve ayaktan takip polikliniklerimizde izlenen, ayak plantar fleksör spastisitesi nedeni ile BTX-A uygulanmış 40 hasta, retrospektif olarak dahil edildi. Hastalar geliş sıralarına göre, 1. grup: Ayak plantar fleksör spastisitesi nedeni ile ES rehberliğinde BTX-A uygulanan 20 inmeli hasta, 2. grup: Ayak plantar fleksör spastisitesi nedeni ile USG rehberliğinde BTX-A uygulanan 20 hasta şeklinde 2 gruba ayrıldı. Hastaların tedavi öncesi, tedavi sonrası 2.hafta ve tedavi sonrası 3.ay muayeneleri Ashworth skalası, ayak bileği gonyometrik ölçüm, brunnstrom evrelendirmesi, bartell indeksi ve 20 m yürüme testi ile değerlendirilerek, farklı teknikler ile toksin uygulanan, bu iki grup karşılaştırıldı. Bulgular GK, soleus ve TP kasının, tedavi öncesi, tedavi sonrası 2. hafta ve tedavi sonrası 3. ay değerlendirilen Ashworth skalasında 1. ve 2. grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.Her iki grubun BI, brunnstrom, yürüme hızları ve gonyometrik değerlendirmeleri arasında tedavi öncesi, tedavi sonrası 2. hafta ve tedavi sonrası 3. ay kontrollerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. ES ve USG grubu, grup içi ayak bileği spastisiteleri incelendiginde ise soleus kasına uygulama sonrası, 2. hafta ve 3. ay spastisitesinde, uygulama öncesine göre anlamlı azalma mevcuttu.ES ve USG grubundaki hastaların, grup içi; yürüme hızları ve diz ekstansiyonda ve fleksiyonda iken ölçülen dorsifleksiyon açılarının tedavi sonrası 2. hafta ve 3.ayki sonuçları incelendiğinde tedavi öncesine göre anlamlı olarak artış mevcuttu. Sonuç Sonuç olarak, iki grup arasında fonksiyonel açıdan farklılık saptanmadı. Toksin etkinliğini değerlendirirken,doğru enjeksiyon tekniğinin kullanılması ve deneyimli klinisyenler tarafından uygulanıyor olmasının en önemli koşullardan biri olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective The purpose of this study was to comparethe effects ofdifferent injectiontechniques -guidence with electrical stimulation (ES) vs ultrasonography (USG) of botulinum toxin A injection (BoNT A) inpoststroke patients with plantar flexor spasticity. Material and methods: Forty chronic poststrokepatients with plantar flexor spasticity and who were able to walk were included in the study. They were randomized into two groups: in 20patients the BoNT A injection was appliedwiththe guidance ofES, in 20patientswiththe guidance ofUSG by the same physician. Gastrocnemius, soleus, tibialis posterior were injected. Spasticity was evaluated by ashworth scale, the functional status was evaluated by ankle goniometry for range of motion (ROM), Brunnstrom stages,BarthelIndex and 20-mt walk test before the treatment, 2 weeks and 12 weeks after the treatment.