Çarşamba ovası yüzey topraklarının bazı mekaniksel özellikleri ile strüktürel dayanıklılık ve erozyona duyarlılık ölçütlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
An investigation on the relationship between some physical, chemi̇cal and mechani̇cal properties, and at the same ti̇me indices of structural stabi̇li̇ty and erodi̇bi̇li̇ty of the soils
  1. Tez No: 78588
  2. Yazar: FERİDE KURUN (CANDEMİR)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUTULLAH ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: clay silt+clay, lime, bulk density, plastic limit, liquid limit, structural stability index
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÇARŞAMBA OVASI YÜZEY TOPRAKLARININ BAZI MEKANİKSEL ve KİMYASAL ÖZELLİKLERİ İLE STRÜKTÜREL DAYANIKLILIK ve EROZYONA DUYARLILIK ÖLÇÜTLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu araştırma Çarşamba ovası, yüzey topraklarının bazı mekaniksel ve kimyasal özellikleri ile strüktürel dayanıklılıkları ve erozyona duyarlılık ölçütleri arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla bölgeyi temsil etmek üzere tarla tarımı yapılmakta olan alanlardan ve yüzeyden (0-20) 50 adet toprakla örneği toplanmıştır. Toprakların kil içeriği, katyon değişimi kapasitesi, organik madde, likit limiti, plastik limit, tarla kapasitesi, solma noktası, doğrusal uzama katsayısı, yüzde büzülme, büzülme oranı, hacimsel büzülme, doğrusal büzülme ve serbest şişme indeksi değerleri arasında önemli pozitif ve büzülme sınırı değerleri ile önemli negatif kolerasyonlar elde edilmiştir. Ayrıca toprakların Ca+Mg içerikleri ve hacim ağırlığı değerleri ile likit limit, plastik limit, tarla kapasitesi, solma noktası, doğrusal uzama katsayısı, yüzde büzülme, büzülme oram, hacimsel büzülme, doğrusal büzülme ve serbest şişme indeksi değerleri arasında da önemli ilişkiler belirlenmiştir. Toprakların kil, silt+kil, katyon değişim kapasitesi ve organik madde içerikleri ile strüktürel dayanıklılık indeksi değerleri arasında önemli pozitif, kil oranı, dispersiyon oranı, erozyon oram ve toprak aşınım faktörü değerleri arasında da önemli negatif korelasyonlar saptanmıştır. Diğer taraftan toprakların silt/kil değerleri ile strüktürel dayanıklılık indeksi değerleri arasında önemli negatif; kil oranı, dispersiyon oranı, erozyon oranı ve toprak aşınım faktörü değerleri arasında önemli pozitif kolerasyonlar elde etmiştir. Toprakların mekaniksel özelliklerinin ve erozyona karşı duyarlılıklarını ortaya koyabilmek amacıyla geliştirilmiş bulunan ölçütlere göre yapılan değerlendirmede ölçütlerin birbirlerine oldukça benzer sonuçlar verdiği görülmüştür. Bu durum seçilmiş bulunan ölçütlerin birbirlerini desteklediklerini yada tamamladıklarını göstermektedir. Anahtar kelimeler; kil, silt+kil, hacim ağırlığı, kireç, plastik limit, likit limit, strüktür stabilite indeksi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this research work was to investigate the relationship between some physical, chemical, and mechanical properties, and at the same time, indices of structural stability and erodibility of the soils. For this purpose, SO surface samples (0-20cm) were collected from arable lands, Çarşamba district at Nothern part of Turkey. Significant correlation coefficient were found between clay content, organic matter content and cation exchange capacity and liquid limit, plastic limit, field capacity, wilting point, coefficent of linear extensibility, shrinkage percent, shrinkage ratio, volumetric shrinkage, linear shrinkage, free swelling index, shrinkage limit of the soils. In addition, a significant relationship were also found between Ca+Mg content and bulk density and liquid limit, plastic limit, field capacity, wilting point, coefficent of linear extensibility, shrinkage percent, shrinkage ratio, volumetric shrinkage, linear shrinkage, free swelling index, shrinkage limit, but there was no relationship between with lime and sodium content. Significant correlation coefficent were found between clay content, silt+clay content, cation exchange capacity, silt/clay ratio, field capacity, wilting poit and organic matter content and clay ratio, structural stability index, dispersion ratio, erosion ratio and soil erodibility factor of the soils. In addition, a significant relationship were also found between, Ca+Mg content and bulk density clay ratio, structural stability index, dispersion ratio, erosion ratio and soil erodibility, but there is no relationship between with lime and sodium content. Significant correlation coefficent were obtained between some properties of the soils and selected indices, thus mechanical properties, the structural stability and erodibility of soils were estimated, as a first approximation, by a knowledge of some basic properties, such as clay content, silty+clay content, cation exchange capacity, bulk denstiy, by using one of the regression equations calculated. The ordering of the soils based on their mechanical properties and structural stability valules show that, the results run parallel and suppors each other.