Çocukluk çağında aminotransferaz yüksekliği saptanan hastaların retrospektif olarak incelenmesi
- Tez No: 785902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, etiyoloji, karaciğer fonksiyon testleri, NASH, karaciğer yetmezliği, child, etiology, liver function test, Non alcoholic fatty liver disease, liver failure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada çocukluk çağında aminotransferaz yüksekliği yapan durumları belirlemek; yaşa ve transaminaz yükseklik derecesine göre etiyolojik sebeplerin dağılımını ve aminotransferaz değerlerinin normale gelme sürelerini göstermek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 01.01.2021 ve 31.12.2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları ve Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Gastroenteroloji polikliniğine ayaktan başvuran en az iki ölçümde aminotransferaz yüksekliği görülen ve en az iki haftadır transaminaz yüksekliği sebat eden hastaların kayıtları incelendi. Eksik tıbbi kaydı olan, önceden bilinen herhangi bir karaciğer ve kas hastalığı olan çocuklar çalışma dışı bırakıldı. Hipertransaminazemili hastaların demografik bilgileri, potansiyel risk faktörleri, aile öyküleri, başvuru semptomları, fizik muayene bulguları, laboratuvar bulguları, abdomen ultrasonografi (USG) bulguları, karaciğer biyopsi sonuçları ve takipte transaminaz normalleşme süreleri kaydedildi. Bulgular: Toplam 237 hastanın; %37,5'i kadın, %62,5'i erkekti. Ortanca yaş 108 ay (3-216 ay) idi. Başvuru anında hastaların %64,6'sı asemptomatik, %35,4'ü semptomatikti. Semptomatik hastaların en sık şikayetleri ateş ve kusma idi. Patolojik fizik muayene bulguları hastaların %64'ünde mevcuttu. En sık görülen patolojik fizik muayene bulguları obezite ve hepatomegali idi. Hastaların çoğunda hafif hipertransaminazemi vardı (%84,3). Etiyolojide en sık neden non-alkolik steatohepatit (NASH) (%31,6), ikinci en sık neden enfeksiyon hastalıkları (%24), üçüncü en sık neden genetik ve metabolik hastalıklar (%14,7) idi. Enfeksiyon hastalıkları içinde en sık neden EBV enfeksiyonu, genetik ve metabolik hastalıklar içinde en sık neden Wilson hastalığı idi. Çocukların %15,6'sında hipertransaminazemi yapan etiyolojik neden tespit edilemedi. Non-alkolik steatohepatit (NASH) olguları, tüm etiyolojik nedenler arasında en düşük transaminaz değerlerine sahipti. Transaminaz normalleşme süresi ilaç-bitkisel madde ilişkili karaciğer hasarı ve enfeksiyoz hastalıklarda en kısaydı. Abdominal USG'de 11 hepatosteatoz bulguları olan obez ve aşırı kilolu hastaların %10'unda, normal VKİ ve malnütre olan hastaların %100'ünde aminotransferaz yüksekliğinin sebebi genetik metabolik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, ilaç-bitkisel madde ilişkili karaciğer hastalıklarından biriydi. Sonuç: Çocukluk çağında hipertransaminazemiye sebep olabilen etiyolojik sebepler çok çeşitlidir. Çocuklarda genetik ve metabolik hastalık oranının yüksek olduğu unutulmamalı sebat eden hipertransaminazemilerde detaylı genetik ve metabolik inceleme yapılmalıdır. Uygun diyete ve egzersize rağmen aminotrasferaz yüksekliği devam eden NASH olgularında veya normal VKİ olan steatohepatit olgularında yağlı karaciğer yapabilen diğer sebepler dışlanmalıdır. Hipertransaminazemi nedenlerinin belirlenmesinde kreatinfosfokinaz (CPK) değerlendirilmelidir. CPK yüksekliği olan hastalarda hiçbir klinik bulgu olmasa bile musküler distrofi ayırıcı tanıda düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine the conditions that increase aminotransferase values in childhood; to show the distribution according to age and transaminase elevation, and to determine aminotransferase recovery times according to etiological reasons. Materials and Methods: In this retrospective study, between 01.01.2021 and 31.12.2021, The records of patients who applied to Health Sciences University Ankara Dr. Sami Ulus Gynecology, Pediatrics and Diseases Health Application and Research Center Pediatric Gastroenterology outpatient clinic with elevated aminotransferase levels at least twice and persistant for at least two weeks were reviewed. Children with incomplete medical records and any known liver and muscle disease were excluded from the study. Demographic information, potential risk factors, family history, presenting symptoms, physical examination findings, laboratory findings, abdominal ultrasonography (USG) findings, liver biopsy results, and normalization time for hypertransaminasemia were recorded in patients with hypertransaminasemia. Results: Among total 237 children; 37.5% were female and 62.5% were male. The median age was 108 months (3-216 months). At the time of admission, 64.6% of the patients were asymptomatic and 35.4% were symptomatic. The most common complaints of symptomatic patients were fever and vomiting. Pathological physical examination findings were present in 64% of the patients. The most common physical examination findings were obesity and hepatomegaly. Majority of patients had mildly elevated transaminases (84.3%). The most common etiology was non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) (31.6%), the second cause was infectious diseases (24%), the third cause was genetic metabolic disease (14.7%). EBV infection was the most common cause of infectious diseases and Wilson's disease was the most common cause of genetic-metabolic diseases. In 15.6 % of the children, no cause of hypertransaminasemia was identified. The NASH had lowest median transaminase levels among all etiological causes. The shortest normalization time was observed in drug related liver injury and enfectious disease among all other 13 etiologies. In 10% of the obese and overweight patients with signs and 100% of normal body mass index patients of hepatosteatosis on abdominal USG were diagnosed genetic-metabolic diseases, infectious diseases and drug related liver injury. Conclusions: Etiological reasons that can cause hypertransaminasemia in childhood are very diverse. It should not be forgotten that the rate of genetic- metabolic diseases is high in children, and detailed genetic and metabolic examination should be performed in persistent hypertransaminasemia. Other causes of fatty liver should be excluded in patients with NASH whose aminotrasferase elevation persists despite appropriate diet and exercise, or in patients with steatohepatitis with normal BMI. Creatinephosphokinase (CPK) should be evaluated in determining the causes of hypertransaminasemia. Muscular dystrophy should be considered in the differential diagnosis even if there are no clinical findings in patients with elevated CPK.