Ereğli (Konya) ilçesi elma bahçelerinde fungal sorunların belirlenmesi ve üreticilerin yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Determination of fungal problems in apple orchards in Ereğli (Konya) province and evaluation of manufacturers' approaches
  1. Tez No: 785946
  2. Yazar: YILMAZ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma hastalıkları, Neofusicoccum parvum, Anket, Apple diseases, Neofusicoccum parvum, Questionnaire
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ereğli (Konya) ilçesi elma bahçelerinde ortaya çıkan fungal hastalıkları belirlemek amacıyla, yürütülen sörvey çalışmasında, Elma Küllemesi (Podosphaera leucotricha)'nin Haziran ayında %12,3 oranıyla en fazla rastlanılan hastalık olduğu görülmektedir. Bunu %5,8 ile Alternaria Yaprak Lekesi (Alternaria mali) ve %2.9 ile Elma Karalekesi (Venturia inaequalis) izlemiştir. Külleme en fazla Gala, Golden ve Grany Smith çeşitlerinde (%14,7-18,9) Karaleke ise Jeramine, Scarlet ve Super Chief çeşitlerinde (% 8,0-8,7) görülmüştür. İnfekteli fidan köklerinden yapılan izolasyonlarda, en fazla izole edilen fungal etmen Fusarium türleri olmuştur (%47.2 ve 41.8). Bunu Rhizoctonia (%23.6 ve 22.1) ve Botryosphaeria (%16,0 ve 16.7) türleri izlemiştir. Moleküler tanı, 8 cinse ait 14 fungus türü olduğunu göstermiştir. Elma fidanlarında yürütülen patojenite sonucunda, Neofusicoccum parvum %100 hastalık şiddeti oluşturmuş, bunu %88.9 ile Dactylonectria torresensis, Fusarium proliferatum ve Lasiodiplodia theobromae izlemiştir. Anaç ve kalem üzerinde infeksiyonu sonucu oluşturdukları nekroz alanları yine Neofusicoccum parvum'da en fazla olmuştur (sırasıyla 494 ve 468 mm2). Ereğli elma üreticileri anket sorularına verdikleri yanıtlarda; hastalıkların görüldüğü çeşitlerin sörveylerde elde edilenler ile benzer oluşu, üreticilerin hastalıklara yakınlığını göstermiştir. Ancak ilaç tüketimi konusunda dikkatsiz davrandıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the survey study carried out to determine the fungal diseases that occur in the apple orchards of Ereğli (Konya) district, it is seen that Apple Powdery Mildew (Podosphaera leucotricha) is the most common disease in June with a rate of 12.3%. This was followed by Alternaria Blotch (Alternaria mali) with 5.8% and Apple Scab (Venturia inaequalis) with 2.9%. Powdery mildew was mostly seen in Gala, Golden and Grany Smith varieties (14.7-18.9%), while Apple Scab was observed in Jeramine, Scarlet and Super Chief varieties (8.0-8.7%). Fusarium species were the most isolated fungal agents in their isolation from infected seedling roots (47.2% and 41.8%). Rhizoctonia (23.6% and 22.1%) and Botryosphaeria (16.0 and 16.7%) species followed this. Molecular diagnosis showed that there were 14 fungal species belonging to 8 genera. As a result of pathogenicity carried out on apple seedlings, Neofusicoccum parvum caused 100% disease severity, followed by Dactylonectria torresensis, Fusarium proliferatum and Lasiodiplodia theobromae with 88.9%. The areas of necrosis formed as a result of infection on rootstock and scion were again highest in Neofusicoccum parvum (494 and 468 mm2, respectively). Ereğli apple producers in their responses to the survey questions; The fact that the cultivars with the diseases were similar to those obtained during the survey showed that the producers were close to the diseases. However, they seem to be careless about drug consumption.