A study on a postcolonial reading of Andrea Levy's Small Island and Zadie Smith's White Teeth
Andrea Levy'nın Küçük Ada ve Zadıe Smıth'ın İnci Gibi Dişler romanlarının sömürgecilik sonrası eleştiri ile incelenmesi
- Tez No: 785947
 - Danışmanlar: DR. ZEKİ EDİS
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, Sömürge Dönemi Sonrası, Kimlik arayışı, Aidiyet Problemi, Ötekilik, Taklitçilik, Melezlik, Colonialism, Postcolonial Period, Search for Identity, Problem of Belonging, Mimicry, Hybridity
 - Yıl: 2022
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sömürgecilik, uzun yıllar hem sömürgeci hem de sömürülen devletleri siyasi, ekonomik ve kültürel olarak etkileyen sosyal bir olgudur. Sömürgeci devletler dekolonizasyonla birlikte geride ekonomik, kültürel ve siyasi izler bırakmışlardır. Bu izler edebî eserlerde geniş bir yer tutmuştur. Buna göre, kapsamlı tanımıyla Postkolonyal Edebiyatın, sömürgeciliğin etkilerini ve sonuçlarını yansıtan edebiyat olduğu söylenebilir. Kârlı veya zararlı, avantajlı veya dezavantajlı; dekolonizasyon hem sömürgeciler hem de sömürgeler için yeni bir siyasi, kültürel, edebi ve ekonomik çağ başlatmıştır. Dekolonizasyonla birlikte, sömürgeci devletlerin edebi eserlerine ek olarak, sömürge devletlerinden de yazarlar, sömürge sonrası etkileri eleştiren eserler ortaya çıkarmışlardır. Postkolonyal yazarlar, sömürgeleştirilmiş insanların kendi kültürleri ile diğer kültürler arasındaki çelişkiyi tartışırlar. Onların içinde bulundukları bu durumun ve duygularının derin bir analizini yapmak, bazı kavramlarla daha mümkün hale gelecektir. Bu kavramlar; diyaspora, müphemlik, taklitçilik ve melezlik olarak sıralanabilir. Diyaspora, anayurtları dışında yaşamını sürdürmeye çalışan etnik gruplar ve postkolonyal yazarlar için kullanılan özgün bir olgudur. Müphemlik, duygu ve tutumları arasında kalan bir kişiyi tanımlar. Taklitçilik, sömürgecinin kültürünü ve geleneğini taklit eden bir sömürgeyi anlatır. Melezlik, iki kültürü karıştırmak anlamına gelir. İki taraf vardır: sömürgeleştirilenler ve sömürgeciler. Onlar birbirlerinin kurallarına ve kültürlerine uyum sağlamak zorundadırlar. Andrea Levy ve Zadie Smith Jamaikalı fakat İngiltere doğumlu iki yazar olarak eserleri Küçük Ada'da ve İnci Gibi Dişler'de, karakterlerinin çok kültürlü postkolonyal Londra'da yaşadıkları kimlik arayışını, aidiyet problemlerini ve müphemliklerini konu alırlar. Bu çalışma, bu iki postkolonyal yazarın eserlerini diyaspora, kimlik arayışı, aidiyet problemi, ötekilik, yersizlik/yurtsuzluk, müphemlik, taklitçilik ve melezlik kavramları üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Bu eserler incelenirken, postkolonyal teorinin önde gelen isimlerinden Homi Bhabha'nın, Edward Said'in ve Frantz Fanon'ın da düşüncelerine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Colonialism is a social phenomenon that has affected both colonial and exploited states politically, economically, and culturally for many years. Along with decolonization, colonial states left behind economic, cultural, and political traces. These traces have been extensively featured in literary works. In this case, Postcolonial Literature, in its broad definition, is the one that reflects all the influences and results of colonialism. Profitable or harmful, advantageous or disadvantageous, decolonization has ushered in a new political, cultural, literary, and economic era for both the colonizers and the exploited. Along with the decolonization, in addition to the works of colonial literati, writers from the exploited states produced works criticizing the postcolonial effects. Postcolonial authors discuss the conflict of the colonized people between their own culture and the other. Making a deep analysis of their feelings will be possible with other concepts: diaspora, ambivalence, mimicry, and hybridity. Diaspora is an authentic phenomenon for the ethnic groups and postcolonial writers who try to maintain their life in the motherland. Ambivalence defines a person who is in between his/her feelings and attitudes. Mimicry defines a colonized who imitates the colonizer's culture and tradition. So hybridity means mixing two cultures. There are two sides: the colonized and the colonizers, and they have to adapt to each others' rules and cultures. Two Jamaican but British-born writers, Andrea Levy and Zadie Smith, in Small Island and White Teeth, focus on their characters' problems of belonging, ambivalence, and the search for identity in a multicultural postcolonial London. This study aims to analyze the works of these two postcolonial authors through the concepts of diaspora, the search for identity, the problem of belonging, otherness, unhomeliness, ambivalence, mimicry, and hybridity. While examining these works, thoughts of the leading figures of postcolonial theory, Homi Bhabha, Edward Said, and Frantz Fanon, will be included.