Savaşın dini inanç ve algılar üzerindeki etkisi
The i̇nfluence of war on religious beliefs and perceptions
  1. Tez No: 786000
  2. Yazar: IBRAHIM ALKRESH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş, Savaş etkisi, Din, Dini inanç, Din algısı, War, İnfluence of war, Religion, Religious belief, Religious perception
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, savaşın dini inanç ve algılar üzerindeki etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Suriye'de savaş ortamından kaçarak Türkiye'ye göç eden Suriyeli mülteciler oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde basit random örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, 2016 yılında Gaziantep ve Samsun illerinde, 15-61 yaş aralığında bulunan ve rastgele olarak seçilen 500 Suriyeli mülteciler üzerinde yapılmıştır. Çalışmada hem anket hem demülakat tekniği kullanılmıştır. Anket tekniğinin öne çıktığı ilk bölüm 6 soruluk bağımsız değişken olarak cinsiyet, yaş, medeni durum, öğrenim durumu, ekonomik durum gibi sorulardan oluşmaktadır. İkinci ve üçüncü bölümise savaştan önce, savaştan sonra olmak üzere iki ayrı başlık altındadır vekatılımcılara, 36 sorudan oluşan anket soruları (bağımlı değişken) yöneltilmiştir. Bu kısımda savaşın dini inanç ve algılara etkisi icelenmiştir. Araştırma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın problemi, amacı, önemi, yöntemi, hipotezleri, sınırlılıkları ve ilgili çalışmalar yer almaktadır. Birinci bölümde,savaşın psikolojik, fizyolojik, sosyal ve ekonomik etkileri, dinin tanımı, dini inanç ve algısı ele alınmıştır. İkinci bölümde ise bulgular ve yorum yer almaktadır. Sonuç kısmında, araştırma bulguları ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmış ve önerilerdebulunulmuştur. Araştırma verilerinin istatistiksel analizi SPSS 22,0 (Statiscal Package for Social Sciences) paket programı ile yapılmış; hipotezlerin test edilmesinde ise varyans analizi (ANOVA-T-Testi) kullanılmıştır. Sonuç olarak, savaş insanların dini hayatını olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Savaş sonucunda, yalnızca dini inanç esaslarında ve ibadetlerde düşüş olmamış aynı zamanda dinden uzaklaşma da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the influence of war on religious beliefs and perceptions. The focus group of the study was Syrian refugees who have escaped from the war environment, and migrated to Turkey.Simple randommethod of sampling was utilized for the determination of this group. The research was carried out on 500 Syrian refugees randomly selected between the ages of 15-61 and over in the provinces of Gaziantep and Samsun, 2016.In the study, both the survey and the interview techniques were used. The first part of the survey technique that came up consists of 6 questions with independent variables such as gender, age, marital status, education status, economic status.In the second and third sections, survey consists of36 questions with dependent variables under two different headings, before and after the war, led the participants. In this part, the effect of war on religious beliefs and perceptions have been examined. The research consists of an introduction and two parts. In the introduction, the problem of research, purpose, precaution, method, hypotheses, limitations, and related studies are included. In the first part, psychological, physiological, social and economic effects of war, definition of religion, religious belief and perception are discussed. In the second part, there are findings and interpretations. In the conclusion, a general evaluation of the research findings and recommendations take place. In the study, SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences) program was usedfor the statistical analysis.In addition, a multifactor analysis of variance(ANOVA-T Test) was used in order to test hypothesis. Inconclusion, the war has affected the religious life of people in a negative way. Along with the war, not only religious beliefs and rituals of people have been damaged but also becoming distant from religion has been seen.