Striving for the nation's fitness: Eugenic thought in Turkey and Japan (1920s- 1940s)
Ulusun zindeliği için çabalamak: Türkiye ve Japonya'da öjeni düşüncesi (1920-1940)
- Tez No: 786020
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAİKA ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Japonya, Öjeni, Irk Islahı, Sağlık, Nüfus, Turkey, Japan, Eugenics, Health, Population
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez, Türkiye ve Japonya'nın ulus inşa dönemlerine eşlik eden öjeni düşünce ve pratiklerini analiz etmektedir. Tez, öjeni düşüncesinin altyapısının oluşturduğunu iddia ettiği iki ülkenin modernizasyon dönemlerinden başlayarak 1940'lı yıllara kadar öjeni pratiklerinin ortaya çıktığı, uygulandığı ve yerelleştirildiği çevreyi ele almaktadır. Tezin dayandığı kaynaklar birinci ve ikinci elden kaynaklardır. Tezin birinci ünitesi olan Türk öjeni düşüncesinin ele alındığı bölümde dönem öjenistlerinin yazdıkları kaynaklarının yanı sıra dönem medyası analiz edilmiştir. Tezin amacı sıkça karşılaştırılmaya konu olan bu iki ülkenin öjeni düşünce kaynaklarını, pratiklerini ve programlarını incelemek ve mukayese etmektir. Bunu yaparken, Batılı devletlerden benimsenen öjeni düşüncesinin nasıl ve hangi şartlarda Türkiye ve Japonya'ya uyarlandığı çalışmanın temel noktasıdır. Ulus inşa sürecinde modernizasyon ile eşlik eden öjeni düşüncesinin bu iki ülkedeki yöntem ve programları çalışmanın alt başlıklarını oluşturmaktadır. Çalışma, benzer tarihsel süreç geçiren bu iki ülkenin öjeni programlarını demografik yapı, din ve resmi mercilerin öjeni hareketine verdiği cevaplar gibi belirleyiciler nedeniyle ırkın ıslahı için ortaya konan Batı kaynaklı öjeni pratiklerde farklılığın kaynağı olarak saptamıştır.
Özet (Çeviri)
The principal objective of this thesis is to compare the eugenics discourses and policies of Turkey and Japan, which demonstrate remarkable parallels in their modernization periods. In this regard, one of the main questions of the present work is to understand how and under what circumstances the concept of eugenics, which initially emerged in the West in the late nineteenth century and travelled across the world over the years, was received, developed, localized and applied in Turkey and Japan. These two countries, whose modernization periods were shaped by similar paradigms, put forward their eugenics discourses and practices in an effort to acquire the status of a“civilized”country in the international arena and to protect themselves against external threats. To undertake an explicitly comparative history is crucial in terms of understanding that eugenics ceased to be a homogeneous movement with a single source; to the contrary, different movements revealed different eugenics discourses and practices. In the first chapter of the thesis, Turkish eugenics discourse and practices are examined through reading the works of the Turkish eugenicists, reports from medical conferences, government programs and regulations as well as the print media of the time. The second chapter entitled as“Japanese Eugenics Discourse and Practices”is based on critical reading of the existing literature and examines the Japanese eugenics discourse in the spheres of population, health, and sports.