İdari yargılama hukukunda özel yargılama usulleri
Special judicial procedures in administrative jurisdiction law
  1. Tez No: 786021
  2. Yazar: MEHMET AKİF YARAŞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdari Yargı, Yargılama Usulleri, İvedi Yargılama Usulü, Merkezi ve Ortak Sınavlara İlişkin Yargılama Usulü, Özel Yargılama Usulleri, Fransız İdari Yargı Sistemi, Administrative Jurisdiction, Proceedings, Immediate Proceedings, Judgment of Central and Common Examinations, Special Proceedings, French Administrative Judicial System
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
İdari yargı sistemimizde, uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin uzun yıllar boyunca yazılılık esasına dayalı, genel yargılama usulü olarak ifade edilen usul uygulama alanı bulmuştur. Bazı idari davaların uzun sürmesi gerek davacılar gerekse davalı idareler açısından yargılama neticesinde verilecek kararın etkililiğine ilişkin belirsizlik oluşturmaktadır. Bu kapsamda bazı uyuşmazlıkların niteliği gereği daha hızlı karara bağlanması hususunda beliren ihtiyaçlar çerçevesinde birtakım düzenlemeler yapılmıştır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na 6545 ve 6552 sayılı Kanunlar ile“ivedi yargılama usulü”ve“merkezi ve ortak sınavlara ilişkin yargılama usulü”eklenerek uyuşmazlıkların daha hızlı çözümlenmesi amacına yönelik özel yargılama usulleri öngörülmüştür. Bu düzenleme kapsamında yargılama sürecindeki bazı süreler kısaltılmış olup genel yargılama usulünde uygulanan müesseselerin bir kısmı özel yargılama usulüne tabi uyuşmazlıklar açısından kaldırılmıştır.“İdari Yargılama Hukukunda Özel Yargılama Usulleri”adlı bu çalışmada yargılama kavramına ilişkin genel bir çerçeve çizilecek, akabinde yargılama usulleri; ilgili mevzuat hükümleri, öğretideki görüşler, yargı kararları ve güncel gelişmeler dikkate alınarak incelenecektir. Ayrıca düzenleme yapılırken esinlenilen Fransa örneğinde ivedi yargılama usulünün görünümü ve uygulama alanı aktarılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In our administrative justice system, the procedure for the resolution of disputes, which is based on the written trial principle, has found application area for many years. The long duration of some administrative lawsuits creates uncertainty regarding the effectiveness of the decision to be made as a result of the trial, both for the plaintiffs and the defendant administrations. In this context, some arrangements have been made within the framework of the emerging needs for faster resolution of some disputes due to their nature. With the Laws No. 6545 and 6552 on Administrative Judgment Procedure numbered 2577,“immediate trial procedure”and“trial procedure regarding central and common examinations”were added to the Law No. Within the scope of this regulation, some periods in the trial process were shortened, and some of the institutions applied in the general trial procedure were abolished in terms of disputes subject to the special trial procedure. In this study titled“Special Judicial Procedures In Administrative Jurisdiction Law”, a general framework will be drawn regarding the concept of trial, followed by trial procedures; The relevant legislation provisions, opinions in the doctrine, judicial decisions and current developments will be examined. In addition, the appearance and application area of the urgent trial procedure will be tried to be conveyed in the example of France, which was inspired when the regulation was made.