Kaynaştırma öğrencisi olan sınıf öğretmenlerinin öğretimsel uygulama ve değerlendirmeye ilişkin yaptıklarının belirlenmesi
- Tez No: 786029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Yoluyla Eğitim, Öğretimsel Uygulama, Değerlendirme, KKTC'de Kaynaştırma, Mainstreaming Education, İnstructional Practices, Mainstreaming İn TRNC
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında görevli kaynaştırma sınıf öğretmenlerinin özel gereksinimli öğrencileri için yaptıkları öğretimsel uygulama ve değerlendirmeleri belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler niteliksel veri toplama tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Araştırmada kullanılan görüşme soruları öğretimi desenleme ve uygulamaya ilişkin göüşme soruları ve öğretimin etkililiğini değerlendirmeye ilişkin görüşme soruları başlıkları altında toplam 10 sorudan oluşmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kaynaştırma eğitimi yapılan ilköğretim okullarında görev yapan 12 kaynaştırma sınıfı öğretmeniyle görüşülmüştür. Bu görüşme sırasında ses kaydı alınarak veriler elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, kaynaştırma sınıfında görev yapan öğretmenlerin öğretimsel uygulama konusunda okullarında görev yapan destek eğitim öğretmenlerinden yardım aldıklarını bunun yanında kendilerini geliştirme aşamasında öğretmenlerden yardım aldıklarını ve internetten araştırma yaparak öğretim yöntem ve teknikleri konusunda destek aldıklarını belirtmişlerdir. Yine sonuçlara bakıldığında sınıf öğretmenlerinin öğretimin değerlendirilmesi aşamasında, kaynaştırma öğrencisinin ailesi, kurum müdürü ve diğer öğretmenlerle işbirlikli çalıştıklarını ve akademik derslerinde genellikle özel eğitim öğretmeninin değerlendirme yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar araştırmanın sonuç, tartışma ve öneriler kısmında detaylıca açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to determine, interpret and provide recommendations on instructional practices and evaluation of classroom teachers working with mainstreaming students at schools in TRNC. Qualitative research method was used in the research. Data were collected through semi-structured interview method as one of the qualitative data collection methods. Interview form used in the research included 10 questions related with design and teaching practices and evaluation of the effectiveness of the instruction. Interviews were conducted with 12 classroom teachers working at mainstreaming classes in TRNC Ministry of National Education and interviews were recorded. These data were transferred to computer setting and interpreted as code titles. Results showed that classroom teachers carry out in-class practices for teaching methods and activities of their mainstreaming students, benefit from visual materials that they prepared with assistant teacher. However, classroom teachers also stated that they can not allocate time for their mainstreaming students because of the high number of students in the class and therefore they send their mainstreaming students to special viii education teacher in their schools. It was determined that classroom teachers make their evaluations based on the level, interest and ability of students when evaluation the effectiveness of teaching.