Investigation and comparison of hedonic hunger status ofTYPE 1 diabetes and NON-diabetic adult individuals
Tip 1 diyabetli ve diyabetli olmayan erişkin bireylerin hedonik açlık durumlarının incelenmesi ve karşılaştırılması
- Tez No: 786054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hunger, Appetite Regulation, Hedonic Nutrition, Diabetes
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, tip 1 diyabetli ve diyabetli olmayan yetişkin bireylerde hedonik açlık durumları ile Aşırı Besin İsteği Ölçeği, Görsel Analog Skalası, Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri ve Lezzetli Besinleri Tüketme Motivasyonu Ölçeği arasındaki ilişkinin incelenmesi ve karşılaştırılması amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya Ekim 2021- Ocak 2022 tarihleri arasında İstanbul'da Türkiye Diyabet Vakfı'na başvuran, tip 1 diyabet tanısı almış olan ve diyabet tanısı almamış olan, 18-64 yaş arası gönüllü 225 (%74.5) kadın, 77 (%25.5) erkek birey dahil edilmiştir. Katılımcılar yaş ortalaması 18- 28 olan 72 tip 1 diyabetli ve 102 diyabetli olmayan, yaş ortalaması 29-39 olan 48 tip 1 diyabetli ve 25 diyabetli olmayan, yaş ortalamaları 40-64 olan 26 tip 1 diyabetli ve 25 diyabetli olmayan erişkin bireyden oluşmaktadır. Bireylerin kişisel özelliklerini ve beslenme alışkanlıklarını belirlemek için toplamda 28 sorudan oluşan bir anket formu ile Besin Gücü Ölçeği (PFS), Aşırı Besin İsteği Ölçeği (FCQ), Görsel Analog Skalası (VAS), Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri (CSEI) ve Lezzetli Besinleri Tüketme Motivasyonu Ölçeği (PEMS) kullanılarak veriler toplanmıştır. PFS toplam puanının 2.5 ve üzeri olması, FCQ toplam puanının ise 234 puana yaklaşması hedonik açlığın arttığını, VAS toplam puanının 10 puana yaklaşması çikolata, cips, patates kızartması, fast food ve hamur işleri gibi yiyeceklere olan ilgiyi, CSEI toplam puanının 100 puana yaklaşması artan benlik saygısını ve PEMS toplam puanının 5 puana yaklaşması lezzetli gıdaların metabolik olmayan nedenlerle tüketim sıklığını göstermektedir. Tip 1 diyabetlilerin, PFS, FCQ, VAS, CSEI ve PEMS ortalama toplam puanları sırasıyla 2.790.83, 164.7847.72, 5.181.47, 38.833.14 ve 1.970.57 olarak bulunmuştur. Diyabetli olmayanlarda ise, PFS, FCQ, VAS, CSEI ve PEMS ortalama toplam puanları sırasıyla 2.810.89, 165.7445.24, 5.571.54, 38.803.54 ve 2.140.70 olarak bulunmuştur. Tip 1 diyabetli olan ve diyabetli olmayan bireylerin puanları bakımından aralarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Cinsiyet, yaş gibi bireysel farklılıklar ile aşırı besin isteği duyulan besin çeşitleri, aşırı besin isteğinin varlığı, benlik saygısı, bu besinleri tüketme motivasyonu gibi faktörler bireylerin hedonik açlık durumlarını etkilemektedir. Hedonik açlığa yol açan faktörlerin belirlenmesi bireylere özgü planlanacak beslenme programlarında daha doğru yönlendirmeler yapılmasına, bireylerin beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesine, diyabetlilerde kan şekerlerinin optimal seviyelerde tutulmasına, diyabete bağlı komplikasyonların önlenmesi ve geciktirilmesine yönelik başarının artırılmasına katkı sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: Açlık, İştah Düzenleme, Hedonik Beslenme, Diyabet
Özet (Çeviri)
This study was planned to examine and compare the relationship between hedonic hunger status and the Food Craving Questionnaire, Visual Analog Scale, Coopersmith Self-Esteem Inventory, and Palatable Eating Motives Scale in adults who were diagnosed with type 1 diabetes and those who were not diagnosed with diabetes. 225 (74.5%) female and 77 (25.5%) male volunteers between the ages of 18-64 who applied to the Turkish Diabetes Foundation in Istanbul between October 2021 and January 2022, were diagnosed with type 1 diabetes and were not diagnosed with diabetes included. Participants consisted of 72 adults with type 1 diabetes and 102 without diabetes with a mean age of 18-28 years, 48 adults with type 1 diabetes and 25 with a mean age of 29-39, and 26 adults with type 1 diabetes and 25 non-diabetic adults, with a mean age of 40-64 years. In order to determine the personal characteristics and nutritional habits of individuals, a questionnaire consisting of 28 questions in total, Power of Food Scale (PFS), Food Craving Questionnaire (FCQ), Visual Analog Scale (VAS), Coopersmith Self-Esteem Inventory (CSEI) and Palatable Eating Motives Scale (PEMS) were used to collect data. A PFS total score of 2.5 and above, a FCQ total score approaching 234 points increase hedonic hunger, VAS total score approaching 10 points interest in foods such as chocolate, chips, french fries, fast food and pastries, CSEI total score approaching 100 points increasing self-esteem respect, and PEMS total score approaching 5 points indicates the frequency of consumption of delicious foods for non- metabolic reasons. The mean total scores of PFS, FCQ, VAS, CSEI, and PEMS of type 1 diabetics were found to be 2.790.83, 164.7847.72, 5.181.47, 38.833.14, and 1.970.57, respectively. In those without diabetes, the mean total scores of PFS, FCQ, VAS, CSEI, and PEMS were found to be 2.810.89, 165.7445.24, 5.571.54, 38.803.54, and 2.140.70, respectively. There was no significant difference between the scores of individuals who were diagnosed with type 1 diabetes and those who were not diagnosed with diabetes. Individual differences such as gender and age and factors such as the types of foods for which excessive nutrient demand, the presence of excessive food cravings, self-esteem, and motivation to consume these foods affect the hedonic hunger status of individuals. Determining the factors that cause hedonic hunger will contribute to more accurate guidance in the nutrition programs to be planned for individuals, improving the nutritional habits of individuals, keeping blood sugars at optimal levels in diabetics, and increasing the success of preventing and delaying diabetes-related complications.