Masabaşı çalışan ve beden kütle indeksi farklı olan yetişkinlerde hedonik açlık ve beslenme bilgisinin değerlendirilmesi
The investigation of hedonic hunger and nutrition knowledge in adults working desktop and having different body mass index
- Tez No: 906333
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE NUR ÇÖL ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hedonik açlık, beslenme bilgisi, masabaşı çalışanlar, Hedonic hunger, nutrition knowledge, desk workers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
SATIROĞLU, Y. (2024). Masabaşı Çalışan ve Beden Kütle İndeksi Farklı Olan Yetişkinlerde Hedonik Açlık ve Beslenme Bilgisinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, İstanbul. Bu araştırmanın amacı, masabaşı çalışan ve farklı beden kütle indekslerine (BKİ) sahip yetişkinlerin hedonik açlık düzeylerini ve beslenme bilgi düzeylerini incelemektir. Hedonik açlık, bireylerin besinleri tüketmeye karşı yoğun isteklerini ve onları tüketirken yaşadıkları haz duygusunu ifade etmektedir. Günümüzde artan teknoloji ile birlikte birçok işlem fiziksel bir çabaya girmeden oturulan yerlerden gerçekleştirme konforunu insanlara sunmaktadır. Hedonik açlığın BKİ değerleri üzerindeki etkisi düşünülerek masabaşı çalışan, diyete ihtiyaç duyan insanlar için veya sağlıklı beslenme edinimi için göz önünde bulundurulması gereken bir faktör olduğu hatırlanmalıdır. Çalışmaya özel bir kurumda masabaşında çalışan 156 yetişkin dahil edilmiştir. Katılımcılar, gönüllü beyanlarına dayalı olarak ilgili anketleri tamamlamışlardır. Anketlerde katılımcıların sosyodemografik özellikleri, hedonik açlık seviyeleri, beslenme bilgi seviyeleri ve besin tüketim sıklıkları ölçülmüştür. Genel bulgulara bakıldığında, yapılan bağımsız örneklemler için t testi karşılaştırmasına göre, katılımcıların hedonik açlık skorları bekar bireylerde evlilere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksekken (T151 = 2460, p = 0.015) BKİ değerleri medeni hal durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde fark bulunamamıştır (p> 0.05). Çalışmanın bir diğer sonucu olarak sigara içme durumuna göre karşılaştırıldığında, hedonik açlık skorlarında gruplar arası anlamlı bir fark bulunamadığı görülmüştür (p>0.05). BKİ değerleri sigara içenlerin BKİ değeri sigara içmeyenlerden anlamlı olarak daha yüksektir (T151=3293.000, p = 0.011). Diğer bir yandan, düzenli bir ilaç tedavisi alan ve almayan kişilerin hedonik açlık skorları anlamlı olarak fark bulunamazken; ilaç tedavisi görenlerin BKİ skorlarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu bulunmuştur (T151= 1929.000, p= 0.005). Dikkat çekici istatistiksel sonuçlardan biri de daha önce herhangi bir diyet yapmış olan grubun BKİ değerinin diyet yapmamış olanlardan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür (T151 = 3817, p = 0.001).
Özet (Çeviri)
Satıroğlu Y. (2024). The Investigation of Hedonic Hunger and Nutrition Knowledge in Adults Working Desktop and Having Different Body Mass Index. Master's, İstanbul Atlas University Postgraduate Education Institute, Department of Nutrition and Dietetics, İstanbul. The aim of this research is to examine the hedonic hunger levels and nutritional knowledge levels of adults who work desk jobs and have different body mass indexes (BMI). Hedonic hunger refers to individuals' intense desire to consume foods and the feeling of pleasure they experience while consuming them. Nowadays, with the increasing technology, many operations are offered to people with the comfort of being able to perform them from a sitting position without any physical effort. Considering the effect of hedonic hunger on BMI values, it should be remembered that it is a factor that should be taken into consideration for people who work at a desk, need a diet, or for the acquisition of a healthy diet. 156 adults working at a desk in a private institution were included in the study. Participants completed relevant surveys based on their voluntary statements. The sociodemographic characteristics, hedonic hunger levels, nutritional knowledge levels and food consumption characteristics of the participants were measured in the surveys. When looking at the general findings, according to the t test comparison for independent samples, the participants' hedonic hunger scores are statistically significantly higher in single individuals compared to married individuals (T151 = 2460, p = 0.015). while BMI values do not differ statistically significantly according to marital status ( p> .05). Another result of the study was that there was no significant difference between the groups in hedonic hunger scores when compared according to smoking status (p> .05). BMI values of smokers are significantly higher than non-smokers (T151=3293.000, p = 0.011. On the other hand, while the hedonic hunger scores of people who do and do not take regular medication do not differ significantly; BMI scores of those receiving medication were found to be statistically significantly higher (T151= 1929.000, p= 0.005). One of the remarkable statistical results was that the BMI value of the group that had been on any diet before was statistically significantly higher than that of those who had not dieted (T151 = 3817, p = 0.001).