Uluslararası yaptırımların İran sosyoekonomisine etkileri
The effects of international sanctions on Iran's socio-economy
- Tez No: 786135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ERKAM SULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yaptırımlar, Sosyo-Ekonomi, Nükleer Program, İran İslâm Cumhuriyeti, Sanctions, Socio-Economy, Nuclear Program, Islamic Republic of Iran
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kafkasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yaptırımlar II. Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkisinin ardından daha az maliyet gerektirmesi sebebiyle en çok başvurulan dış politika araçlarının başında gelmiştir. Bir devleti yahut uluslararası aktörü istenmeyen davranışından vazgeçirmek veya cezalandırma maksadıyla kullanılan yaptırımlar uzun yıllardır İran İslâm Cumhuriyeti için de misilleme aracı olarak tercih edilmiştir. İran'ın devlet enstrümanlarını hedef alan yaptırımlar ülke ekonomisini önemli ölçüde sarsmış ve ülkeyi kronikleşen yüksek enflasyon ve işsizlikle karşı karşıya bırakmıştır. İran İslâm Cumhuriyeti'nin makro ekonomik değişkenleri üzerinde tahribata neden olan yaptırımlar İran'ın sosyo-ekonomik dinamikleri üzerinde de birtakım etkilere yol açmıştır. Tez çalışmamda; uluslararası yaptırımların İran'ın sosyo-ekonomik dinamikleri üzerinde ne tür etkilere yol açtığı; sağlık, eğitim, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği, gıda güvenliği, turizm ve uçuş güvenliği gibi alanlar özelinde incelendi ve yaptırımların İran'ı sadece ekonomik olarak sarsmakla kalmadığı sosyo-ekonomik faktörlerini de önemli ölçüde olumsuz etkilediği sonucuna varıldı. Bu bağlamda, yaptırımlardaki insani muafiyetin sivil halkın mağduriyetini engellemek adına yeterli olmadığı anlaşılmış ve yaptırım mekanizmasının paradoksal etkisine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sanctions; after the devastating effect of World War II, it has become one of the most used foreign policy tools because it requires less cost. Sanctions, which are used to discourage or punish a state or international actor from its undesirable behavior, have been preferred as a means of retaliation for the Islamic Republic of Iran for many years. The sanctions targeting Iran's state instruments have shaken the country's economy significantly and left the country faced with chronic high inflation and unemployment. The sanctions, which caused destruction on the macroeconomic variables of the Islamic Republic of Iran, also had some effects on Iran's socio-economic dynamics. In my thesis; what kind of effects international sanctions have on Iran's socio-economic dynamics; areas such as health, education, women's rights and gender equality, food safety, tourism and flight safety were examined and it was concluded that the sanctions not only affected Iran economically, but also negatively affected its socio-economic factors. In this context, it has been understood that the humanitarian exemption in sanctions is not sufficient to prevent the victimization of the civilian population, and attention has been drawn to the paradoxical effect of the sanction mechanism.