1980-2020 dönemi: Yaptırımların İran'ın uluslararası ticaretine etkileri
Period 1980-2020: Effects of sanctions on Iran's international trade
- Tez No: 909670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDENUR ADIGÜZEL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Ekonomik büyüme, Uluslararası yaptırımlar, İran, Foreign trade, Economic growth, International sanctions, Iran
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, 1980-2020 Döneminde Uluslararası Yaptırımların İran İslam Cumhuriyeti Ticaretine Etkisini incelemektedir. Birleşmiş Milletler (BM), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından, uygulanan yaptırımlar, İran açısından ekonomik ve ticari etkilere sebep oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, yaptırımların İran üzerindeki ticari etkilerini, ihracat, ithalat ve ülkenin yıllık ekonomik büyümesi bağlamında tespit etmektedir. 1980-2020 dönemi için ihracat, ithalat ve gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) yıllık verileri kullanılarak durağanlık testleri (birim kök analizi) ve VAR modeli (vektör otoregresyon modeli) yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda yaptırımların petrol ihracat gelirlerini önemli ölçüde azalttığını ve bu durumun İran Riyalinin değerinde ciddi bir düşüşe, bunun ardından enflasyon artışına ve üretim büyümesinin azalmasına yol açtığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the Effect of International Sanctions on the Trade of the Islamic Republic of Iran in the Period 1980-2020. The sanctions imposed by the United Nations (UN), the United States of America (USA) and the European Union (EU) have caused economic and commercial effects for Iran. The aim of the study is to determine the commercial effects of sanctions on Iran in the context of exports, imports and the country's annual economic growth. Stationarity tests (unit root analysis) and VAR model (vector autoregression model) methods were used using annual data on exports, imports and gross domestic product (GDP) for the period 1980-2020. As a result of the study, it is seen that sanctions significantly reduced oil export revenues, and this led to a serious decrease in the value of the Iranian Rial, which subsequently led to an increase in inflation and a decrease in production growth.