Beden eğitimi öğretmenlerinin stres algılarının ve sürekli kaygı durumlarının incelenmesi
Examining physical education teachers' stress perceptions and trait anxiety
  1. Tez No: 786299
  2. Yazar: ABDULLAH KARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Kaygı, Stres, Sürekli Kaygı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada beden eğitimi öğretmenlerinin stres algılarının ve sürekli kaygı durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilgili değişkenlerin cinsiyet, yaş, medeni durum, gelir düzeyi, meslekteki hizmet yılı ve çalıştığı okul türü değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ele alınmıştır. Araştırma betimsel tarama (survey) ve ilişkisel tarama modelinde uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kırşehir ilinde görev yapan 274'ü erkek, 120'ı kadın beden eğitimi öğretmenleri oluştururken; Örneklem grubunu ise, 80'i erkek, 48'i kadın katılımcı olmak üzere toplam 128 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcılardan Kişisel Bilgi Formu ile Sürekli Kaygı Envanteri ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile veri toplanmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için analizde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan beden eğitimi öğretmenlerinin sürekli kaygı ve algılanan stres toplam puanlarının cinsiyet, medeni durum, yaş, meslekteki hizmet yılı, çalışılan okul türü, aylık gelir düzeyi değişkenleri açısından anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Yetersiz öz yeterlilik algısı alt boyut puanlarında cinsiyet, medeni durum, yaş, meslekteki hizmet yılı, çalışılan okul türü değişkenleri açısından farklılık tespit edilmezken yaş değişkeni ve aylık gelir düzeyi açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Stres/rahatsızlık alt boyut puanlarında cinsiyet, medeni durum, yaş, çalışılan okul türü ve aylık gelir düzeyi değişkenleri açısından anlamlı farklılık tespit edilmezken meslekteki hizmet yılı değişkeni açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the stress perceptions and continuous anxiety states of physical education teachers. In the research, it was considered whether the relevant variables differ according to gender, age, marital status, income level, year of service in the profession and type of school he works at. The research was applied in the descriptive screening (survey) and relational screening model. While the study group consists of 274 male and 120 female physical education teachers working in Kırşehir province in the 2020-2021 academic year, the sample group consists of a total of 128 physical education teachers, 80 of whom are male and 48 of whom are female participants.Data were collected from the participants using the Personal Information Form, the Continuous Anxiety Inventory and the Organizational Commitment Scale. Since the data showed normal distribution, one-way analysis of variance (ANOVA) and t-test were used in the analysis. There were no significant differences in the total scores of constant anxiety and perceived stress of the physical education teachers participating in the study in terms of gender, marital status, age, year of service in the profession, type of school studied, monthly income level variables. While no differences were found in terms of gender, marital status, age, year of service in the profession, type of school studied in the inadequate self-efficacy perception sub-dimension scores, significant differences were found in terms of age variable and monthly income level. While no significant difference was found in the stress/discomfort sub-dimension scores in terms of gender, marital status, age, type of school studied and monthly income level variables, a significant difference was found in terms of the year of service variable in the profession. Keywords : Anxiety; Physicaleducation; Stress, constantanxiety.