Hiperhidrozis tedavisinde sempatektomi ganglion seviyelerinin geç dönem komplikasyonlar üzerine etkileri
HİPERHİDROZİS TEDAVİSİNDE SEMPATEKTOMİ GANGLİON SEVİYELERİNİN GEÇ
- Tez No: 786401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZLI YANIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hiperhidroz, sempatektomi, VATS, torakoskopi, Hyperhidrozis, symphatectomy, VATS, thoracoscopy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Primer hiperhidrozis; sistemik nedenlerden bağımsız olarak ortaya çıkan, sempatik hiperaktivite ile beraber el, koltukaltı ve/veya ayak gibi bölgelerde patolojik olarak aşırı miktarda terleme olarak adlandırılır. Primer idiopatik hiperhidrozis her yaşta görülebilse de en çok adolesan ve genç erişkin grubunda sıklığı yüksektir. Erkek ve kadın cinsiyet sıklığı genellikle eşittir. Primer hiperhidrozisin tedavisinde bazı medikal ve minimal invaziv yöntemler uygulanabilir. Ancak hastalığın bilinen küratif gold standart tedavi yöntemi torakoskopik torasik sempatektomi operasyonudur. Bu çalışmada Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı' na 15 Ekim 2008 ile 15 Haziran 2021 tarihleri arasında başvuran hiperhidrozis tanısı sebebiyle torakoskopik torasik sempatektomi yapılan toplam 150 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar iki gruba ayrıldı. İlk gruptaki hastalara (Grup I – n:88) T2-4, ikinci gruptaki (Grup II – n:62) hastalara T3-5 sempatik ganglionlarına torakoskopik torasik sempatektomi uygulandı. Çalışmaya alınan hastaların medyan yaşı 24 (20,75-28) olarak bulundu. Grup I ve Grup II' nin cinsiyet özellikleri açısından benzer oldukları fakat Grup II' nin daha ileri yaşta olduğu görüldü. Başarı oranımız % 92 (n=138) olarak bulunmuştur. Hiçbir hastada mortalite, açık torakotomi gerektirecek kanama, şilotoraks, Horner Sendromu gibi majör komplikasyonlar görülmedi. Düşük oranda operasyona erken ve geç dönemde minör komplikasyonlar görüldü. Toplam kompansatuvar hiperhidrozis oranımız % 52 (n=78)'ydi. Kompansatuvar hiperhidrozis Grup I' de istatiksel olarak anlamlı olmasa da daha fazla tespit edildi. Hastalarımızın memnuniyet oranını % 87,3 (n=133) olarak saptadık. Grup I ve Grup II' de hastaların memnuniyet oranları ise benzer olarak tespit edildi. Sonuç olarak, torakoskopik torasik sempatektomi hızlı, güvenilir ve düşük komplikasyon oranına sahip minimal invaziv bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle % 90' nın üzerinde başarı, psikososyal ve mesleki yaşam kalitesinde önemli derecede artış sağlanabilir. Opere edilen ganglion seviyeleri ve kompansatuvar hiperhidrozis gelişimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için gelecekte yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Pathologically excessive sweating in areas such as palmar, axillary and/or plantar together with sympathetic hyperactivity that occurs independently of systemic causes are called primary hyperhidrosis. Although primary idiopathic hyperhidrosis can be seen at any age, the disease is most commonly seen in adolescents and young adults. The frequency of male and female genders is usually equal. Some medical and minimally invasive methods can be used in the treatment of primary hyperhidrosis. However, the known curative gold standard treatment method of the disease is thoracoscopic thoracic sympathectomy operation. In this study, a total of 150 patients who applied to Trakya University Health Practice and Research Center, Department of Thoracic Surgery between October 15, 2008 and June 15, 2021 and underwent thoracoscopic thoracic sympathectomy due to the diagnosis of hyperhidrosis were evaluated retrospectively. The patients were separated in two groups. Thoracoscopic thoracic sympathectomy was performed on the T2-4 in the first group (Group I – n:88 ) and on the T3-5 sympathetic ganglias in the second group (Group II – n:62). The median age of patients included in the study was found to be 24 (20.75-28) years. Group I and Group II were similar in terms of gender characteristics, but Group II was older. Our success rate was found to be 92% (n=138). There was no mortality, major complication such as bleeding requiring open thoracotomy, chylothorax, or Horner's Syndrome in any of the patients. Minor complications were seen in the early and late period of the operation at a low rate. Our overall compensatory hyperhidrosis rate was 52% (n=78). Compensatory hyperhidrosis was detected more in Group I, although this was not statistically significant. We determined the overall satisfaction rate of our patients as 87.3% (n=133). The satisfaction rates of the patients in Group I and Group II were found to be similar. In conclusion, thoracoscopic thoracic sympathectomy is a fast, safe and minimally invasive treatment method with a low complication rate. More than 90% success and a significant increase in psychosocial condition and professional quality of life can be achieved with this procedure. Future studies are needed to reveal the relationship between operated ganglion levels and the development of compensatory hyperhidrosis.