Endometriozis nedeni ile opere edilen hastalarda endometrioma varlığı ve boyutu ile koagülasyon ve inflamasyon parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the presence and size of endometrioma and coagulation and inflammation parameters in patients operated for endometriosis
- Tez No: 786412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Boyut, endometrioma, endometriozis, inflamasyon, koagülasyon, Size, endometrioma, endometriosis, inflammation, coagulation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
AMAÇ: Bu çalışmamızda endometriozis ve diğer benign nedenler ile opere edilen hastalarda lezyon boyutu ile koagülasyon ve inflamasyon parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. MATERYAL METOT: 2019 yılı ocak ayından 2022 yılı aralık ayına kadar hastanemizin jinekoloji kliniklerine başvurup endometriozis ve diğer benign nedenler ile opere olan tüm 18-50 yaş aralığındaki kadın hastalar incelenmiştir. Çalışma kriterlerini sağlayan 133 endometriozis hastası ve benign jinekolojik nedenler (tüp ligasyon istemi, perineoplasti, adneksiyal kitleler) ile opere olan 145 kadın çalışmamıza dahil edilmiştir. Tüm demografik verileri ve rutin preoperatif incelemede bakılan koagülasyon ve inflamasyon parametreleri, bu hastaların nihai patolojileri ve lezyon boyutları ile karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analiz için SPSS 29.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmıştır. BULGULAR: Hastaların bakılan serum parametrelerinde WBC, NLR, PZ ve INR değerleri hasta grubunda, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0.005). Hasta grubu lezyon boyutlarına göre alt gruplara ayrıldığında ise bu parametreler boyut grupları arasında anlamlı değildir (p>0.05). SONUÇ: Endometriozis hastalarında WBC, NLR, PZ ve INR değerleri anlamlı derecede yüksektir. İnlamasyon ve koagülasyon durumunu gösteren bu parametreler, lezyon boyutu ile ilişkili değildir. Bu parametreler tanıda yardımcı olabilir ancak tek başlarına yeterli değildir. Daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, we aimed to examine the relationship between lesion size and coagulation and inflammation parameters in patients operated for endometriosis and other benign causes. MATERIALS AND METHODS: All female patients between the ages of 18-50 who applied to the gynecology clinics of our hospital and were operated for endometriosis and other benign reasons from .January 2019 to December 2022 were examined. 133 endometriosis patients who met the study criteria and 145 women who were operated for benign gynecological reasons (tubal ligation request, perineoplasty, adnexal masses) were included in our study. Preoperative demographic data and coagulation and inflammation parameters measured in routine examination were compared with the lesion sizes and the final pathology of these patients. SPSS 29.0 (Statistical Package for Social Sciences) program was used for statistical analysis. RESULTS: WBC, NLR, PZ and INR in the serum parameters of the patients values were found to be statistically significantly higher in the patient group compared to the control group (p0.005). When the patient group was divided into subgroups according to the lesion sizes, these parameters were not significant between the size groups (p>0.05). CONCLUSION: WBC, NLR, PZ and INR values are significantly higher in endometriosis patients. These parameters, which indicate inflammation and coagulation status, are not related to lesion size. These parameters can be helpful in diagnosis, but they are not sufficient on their own. More comprehensive studies are needed.