Şizofreni hastalarında çocukluk çağı travmalarının hastalık şiddeti, işlevsellik, aleksitimi ve emosyonel regülasyonla ilişkisi
The relationship of childhood traumas with disease severity, functioning, alexithymia and emotional regulation in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 786411
  2. Yazar: ESRA KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİM KUĞU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Çocukluk Çağı Travmaları, Aleksitimi, Emosyonel Regülasyon, Schizophrenia, Childhood Traumas, Alexithymia, Emotion Regulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Şizofreni; ruhsal durumun hemen hemen bütün alanlarında semptomlar gösteren, seyri kişiden kişiye değişen ve yeti yitimlerine sebep olabilen ciddi bir psikiyatrik bozukluktur. Yapılan pek çok çalışmada şizofreni hastalarında, çocukluk çağı travmalarının daha sık olduğu, ayrıca çocukluk çağı travmalarının hastalığın prognozunu olumsuz etkilediği, hastaların psikososyal işlevselliklerinde bozulmalara ve yaşam kalitelerinde azalmaya neden olduğu, hastalarda duyguları tanımlama, deneyimleme ve ifade etme konusunda eksiklikler olduğu bilinmektedir. Duyguların işlenmesi ve tanımlanmasında bozukluk olarak ifade edilen aleksitimin yaşamın ilk dönemlerindeki travmalara bağlı olarak meydana geldiğini öngören çalışmalar mevcuttur ancak şizofreni ile olan ilişkisini inceleyen yeterince çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada şizofreni tanısı almış hasta grubunda çocukluk çağı travmasının, hastalık şiddeti, işlevsellik, aleksitimi ve emosyonel regülasyonla ilişkisi olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmaya 01.08.2022-31.10.2022 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran ve yataklı serviste tedavi gören DSM-5 için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu (SCID-5-CV)'na göre şizofreni tanısı almış 67 hasta dahil edildi. Katılımcıların tümüne Çocukluk Çağı Travmalar Ölçeği, Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği, Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği, Klinik Global İzlem Ölçeği, Global Değerlendirme Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlükler Ölçeği uygulandı. Çalışmaya katılan hastalar arasında çocukluk çağı travması olan grupta hastalık şiddetinin ve aleksitimi düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çocukluk çağı travması olan grupta işlevsellik, duygu düzenleme güçlüğü düzeyleri anlamlı düşüklük göstermemiştir. Aleksitiminin, çocukluk çağı travmalarının hastalık şiddeti üzerine olumsuz etkisini artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is a serious psychiatric disorder that shows symptoms in almost all areas of the mental state, varies from person to person, and can cause disability. In many studies, it is known that childhood traumas are more common in patients with schizophrenia and childhood traumas negatively affect the prognosis of the disease, cause deterioration in psychosocial functionality and decrease in the quality of life and deficiencies in identifying, experiencing and expressing emotions in patients. There are studies suggesting that alexithymia, which is expressed as a disorder in processing and defining emotions, occurs due to traumas in the early stages of life, but there are not enough studies examining its relationship with schizophrenia. In this study, it is investigated whether childhood trauma is associated with disease severity, functionality, alexithymia and emotion regulation in the patient group diagnosed with schizophrenia. The study included 67 patients who were diagnosed with schizophrenia according to the Structured Clinical Interview Form for DSM-5 (SCID-5-CV) who applied to Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Psychiatry outpatient clinic and were treated in the inpatient service between 01.08.2022 and 31.10.2022. Childhood Traumas Scale, Scale for the Assessment of Positive Symptoms, Scale for the Assessment of Negative Symptoms, Clinical Global Impressions Scale, Global Assessment Scale, Toronto Alexithymia Scale, Emotion Regulation Difficulties Scale were administered to all participants. Among the patients who participated in the study, it was determined that the severity of disease and alexithymia levels were higher in the group with childhood trauma. In the group with childhood trauma, the level of functionality and difficulty in emotion regulation didn't decrease significantly. It has been determined that alexithymia increases the negative effects of childhood traumas on the severity of the disease.