Sistemik skleroz'lu hastalarda kinezyofobinin fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, ağrı ve depresyon, modifiye rodnan deri skorlaması ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of kinesophobia with functional status, quality of life, pain and depression, modified rodnan skin scoring in patients with systemic sclerosis
  1. Tez No: 786417
  2. Yazar: CANAN BALAMİR PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BATMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik skleroz, kinezyofobi, anksiyete, yaşamkalitesi, modifiyerodnan deri skoru, fonksiyonel durum, Systemic Sclerosis, Kinesiophobia, Anxiety, Quality of Life, Modified Rodnan Skin Score, Functional Status
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sistemik skleroz, yaygın vaskülerdisfonksiyon ve derinin ve iç organların ilerleyici fibrozu ile karakterize kronik multisistemik veotoimmün bir hastalıktır. Yaşam kalitesini bozan, hastalığa bağlı mortalite ve morbiditesi yüksek otoimmünromatizmal hastalıktırveetyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Ağrılı veya tekrar eden yaralanma nedeniyle aşırı hassasiyet ve rahatsız edici duygudan kaynaklanan,fiziksel aktiviteye karşı gelişen korku 'Kinezyofobi' olarak tanımlanır. Bu çalışmada sistemik skleroz ile tanılıhastalarda kinezyofobinin fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, ağrı ve depresyon, modifiyerodnan deri skorlaması ile İlişkisinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Şubat 2022 – Eylül 2022 tarihleri arasında, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AnabilimdalıRomatoloji Polikliniğine başvuran; 18-65 yaş arasında, klinik değerlendirme ve radyolojik tetkikler sonucunda çalışmaya katılmayı kabul eden;çalışmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun sistemik skleroz tanısı almış 40 olgu hasta grubunda; çalışmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun, 18-65 yaş arasında sağlıklı sistemik skleroz tanısı bulunmayan 60 olgu kontrol grubunda olmak üzere, toplam 100 olgu çalışmaya dahil edildi. Kinezyofobiyi değerlendirmek için hastalardave kontrol grubunda TAMPA ölçeği kullanıldı.Hasta grubunda anksiyeteyi değerlendirmek için BeckAnksiyete ölçeği(BDÖ); yaşam kalitesini değerlendirmek için Sağlık Değerlendirmeölçeği(HAQ); fonksiyonel durumu değerlendirmek için Skleroderma Sağlık Değerlendirme Anketi(SSc-HAQ); deri kalınlığını değerlendirmek için ModifiyeRodnan Deri Skoru kullanıldı. Hasta grubu ve kontrol grubu karşılaştırıldığında TAMPA ölçeği hastagrubunda anlamlı olarak saptandı. Korelasyon analizine göre hasta grubundaTAMPA ölçeği; yaş, hastalık süresi, VAS, solunum hastalığı, hastalık ciddiyeti ve BeckAnksiyete ölçeği(BDÖ) arasında anlamlı bir korelasyon göstermiş olup, yaşam kalitesi veModifiyeRodnan Deri Skoru ile anlamlı korelasyon göstermemiştir. Sistemik skleroz hastalarında kinezyofobi, artmış anksiyete, hastalığın süresi, ileri yaş, ağrı düzeyi ve solunum sıkıntısı olması ile ilişkili bulunmaktadır.Kinezyofobiden dolayı oluşan hareketkısıtlılığının devam etmesi ve iyileşmenin sürecinde uzama gibi nedenler ile oluşan yapısalbozukluklarla beraber psikolojik faktörlerin de göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu sebepleSSk'lu hastalar tedavi amaçlı değerlendirildiğindemedikal ve fizik tedavi yanında psikolojik destek tedavilerinin de hastalarauygulanması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Systemic sclerosis is a chronic multisystemic and autoimmune disease characterized by widespread vascular dysfunction and progressive skin and internal organs fibrosis. It is an autoimmune rheumatic disease that impairs the quality of life and has the highest mortality and morbidity associated with the disease, and its etiology is not known exactly. Kinesiophobia is defined as the fear of physical activity resulting from excessive sensitivity and uncomfortable feelings due to painful or repeated injury. This study aimed to evaluate the relationship of kinesiophobia with functional status, quality of life, pain, depression, and modified Rodnan skin scoring in patients diagnosed with systemic sclerosis. A total of 100 patients were included in the study, including 40 patients who applied to Dicle University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation Rheumatology Polyclinic between February 2022 and September 2022, were aged between 18-65 years and agreed to participate in the study as a result of clinical evaluation and radiological examinations were diagnosed with systemic sclerosis and met the inclusion and exclusion criteria of the study, in addition to 60 healthy subjects aged between 18-65 years, who did not have a diagnosis of systemic sclerosis, and who met the inclusion and exclusion criteria of the study in the control group. The Tampa scale was used to evaluate kinesiophobia in patients and the control group. Beck Anxiety Scale (BDI) was used to assess anxiety in the patient group, Health Assessment Scale (HAQ) was used to assess the quality of life, Scleroderma Health Assessment Questionnaire (SSc-HAQ) was used to assess functional status, and Modified Rodnan Skin Score was used to assess skin thickness. The Tampa scale scores were found to be significantly higher in the patient group than in the control group. According to the correlation analysis, it was determined that there was a positive and significant correlation between the Tampa scale and age, duration of illness, VAS, respiratory disease, disease severity, and Beck Anxiety Scale (BDI) in the patient group, and a negative correlation was found with quality of life and Modified Rodnan Skin Score. Kinesiophobia is associated with increased anxiety, duration of illness, advanced age, pain, and respiratory distress in patients with systemic sclerosis. Structural disorders and psychological factors should be considered among the reasons for prolonging the limitation of movement and delayed recovery. For this reason, when patients with systemic sclerosis are evaluated for therapeutic purposes, it may be beneficial to apply psychological support treatments in addition to medical and physical therapy.