Üst üriner sistem taşlarında minimal invazivtedavi yöntemi seçimi
Minimally invasive method selection in upper urinary tractstones
  1. Tez No: 786437
  2. Yazar: NİYAZİ ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERİM ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, şok dalgasıyla taş kırma, retrograd intrarenal cerrahi, Kidney stones, shock wave lithotripsy, retrograde intrarenal surgery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Üriner sistem taş hastalığı, yaşam boyu görülme olasılığı ve sonuçları açısından ürolojinin önemli bir alanını temsil eder. Ülkemizin de taş hastalığında endemik bir bölge olması, hekimlere tedavi ve yaklaşım konusunda alternatifler sunmaktadır. Vücut dışından şok dalgasıyla taş kırma (SWL) ve retrograd intrarenal cerrahi (RIRS) sık başvurulan minimal invaziv tedavi yöntemleridir. Çalışmamızda tedavi algoritmasında öneri derecesi aynı olan fakat günümüze kadar hasta bazlı başarı önceliği belirlenememiş bu iki yöntemden, hastaya ait verilere göre başarısı daha yüksek olanını ayırt etmeyi amaçladık. Çalışmaya ilk aşamada 01.09.2017 ile 01.04.2021 tarihleri arasında SWL uygulanan 167, RIRS uygulanan 157 olmak üzere toplamda 324 erişkin hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri ve taşların kontrastsız bilgisayarlı tomografi (BT) ölçümleri retrospektif olarak incelendi. İşlem sonrası radyolojik görüntüleri rezidüel fragman açısından değerlendirilip kaydedildi. Ortaya çıkan 10 farklı parametre analiz edildi. İkinci aşamada 01.04.2021 ile 15.04.2022 tarihleri arasında SWL uygulanan 20, RIRS uygulanan 20 olmak üzere toplam 40 erişkin hasta dahil edilip prediktivite değerlendirildi. İlk aşamada 324 hastanın işlem öncesi verilerini analiz edip SWL ve RIRS başarısını öngören formüller hesapladık. İkinci aşamada, formüller sonucunda SWL başarısının daha yüksek olacağı öngörülen 20 hastada formül; %83,3 duyarlılık, %92,8 özgüllük oranıyla sonucu %90 doğrulukla öngördü. RIRS başarısının daha yüksek olacağı öngörülen 20 hastada ise formülün duyarlılığı %100, özgüllüğü %20 idi ve sonucu %80 doğrulukla öngördü. Günümüzde üst üriner sistemin küçük ve orta boyutlu taşları, tedavi yöntemi seçiminde gri bölge olarak nitelendirilebilir. Her iki yöntem için hesapladığımız formüller, tedavi sonucunu yüksek doğruluk oranlarıyla tahmin etmiştir. Bu durumun; minimal invaziv yöntemlerin eşit düzeyde önerildiği olgularda, tedavi seçiminde kolaylık sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Urinary system stone disease represents an important area of urology in terms of its lifetime probability and consequences. The fact that our country is an endemic region in kidney stone disease offers physicians alternatives in treatment and approach. Extracorporeal shock wave lithotripsy (SWL) and retrograde intrarenal surgery (RIRS) are frequently used minimally invasive treatment modalities. In our study, we aimed to distinguish this two methods which have the same degree of recommendation in the treatment algorithm, however the priority of success on a patient basis has not been determined until today the one with higher success according to the data of the patient. In this study a total of 324 adult patients were included, 167 of whom were applied SWL and 157 who were applied RIRS between 01.09.2017 and 01.04.2022 at the first stage. Demographic data of the patients and noncontrast computed tomography (CT) measurements of the stones were retrospectively analyzed. Post-procedure radiological images were evaluated and recorded in terms of residual fragment. 10 different parameters were analyzed. At the second stage, between 01.04.2021 and 15.04.2022 a total of 40 adult patients, 20 of whom were treated with SWL and 20 with RIRS, included and predictivity was evaluated. In the first stage, we analyzed the pre-procedural data of 324 patients and calculated formulas that predicted the success of SWL and RIRS. In the second stage, 20 patients who were predicted to have higher SWL success as a result of the formulas; formula predicted the result with 90% accuracy, with 83.3% sensitivity and 92.8% specificity. In 20 patients who were predicted to have higher RIRS success, the sensitivity of the formula was 100%, the specificity was 20%, and it predicted the result with 80% accuracy. At the present time, small and medium-sized stones of the upper urinary tract can be considered as the gray zone in the choice of treatment method. The formulas we calculated for both methods predicted the treatment outcome with high accuracy. We think that this will facilitate the choice of treatment in cases where minimally invasive methods are equally recommended.