Huzursuz bacak sendromunda matrix ritm terapi uygulamasının etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of matrix RHYTHM therapy in restless legs syndrome
  1. Tez No: 786503
  2. Yazar: FATMA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE BAŞAKCI ÇALIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Huzursuz bacak sendromu, matrix ritm terapi, egzersiz, uyku, depresyon, yaşam kalitesi, Restless legs syndrom, matrix rhythm therapy, exercise, sleep, depression, quality of life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, Huzursuz Bacak Sendromlu (HBS) hastalarda Matrix Ritm Terapi (MRT)' nin etkisini incelemekti. Çalışmaya idiyopatik huzursuz bacak sendromu tanılı 28 kadın hasta dahil edildi. Hastalar, randomize olarak çalışma grubu (MRT+ Ev egzersiz programı, n=14, yaş ort=41,36±9,40 yıl) ve kontrol grubu (Ev egzersiz programı, n=14, yaş ort=40,36±10,42 yıl) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hastalık şiddeti; Uluslararası Huzursuz Bacak Sendromu Çalışma Grubu Şiddet Ölçeği (UHBSÇGŞÖ) , uykusuzluk şiddeti; Uykusuzluk Şiddet İndeksi (UŞİ), uykululuk düzeyi; Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ), uyku kalitesi; Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ), depresyon düzeyi; Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve yaşam kalitesi; Nottingham Sağlık Profili (NSP) ile değerlendirildi. Tüm değerlendirmeler tedavi öncesi ve tedavi sonrası yapıldı. Tüm hastalara günlük yaşam aktivitelerinde kendilerini korumaya yönelik eğitim, haftada 2 gün ve günde 20-30 dk toplam 5 hafta boyunca evde uygulayacakları alt ekstremite germe ve kuvvetlendirme egzersizlerinden oluşan ev programı verildi. Çalışma grubuna eğitim ve ev egzersiz programına ilave olarak haftada 2 gün toplamda 10 seans olacak şekilde 5 hafta boyunca torakal, lumbal bölge ve alt ekstremiteye toplam 60 dakika MRT uygulandı. Grupların kendi içinde tedavi öncesi ve tedavi sonrası verileri analiz edildiğinde; çalışma grubunda UHBSÇGŞÖ, UŞİ, EUÖ, PUKİ, BDE, NSP' nin ağrı, uyku, fiziksel fonksiyonlar alt parametreleri ve toplam puanında anlamlı fark elde edildi (p0,05). Etki büyüklüğü analizi sonucuna göre, çalışma grubunun değerlendirilen parametrelerde daha yüksek etki yarattığı belirlendi. Çalışmamızın sonuçları, HBS' li bireylerde hem ev egzersiz programı hem de ev egzersiziyle beraber uygulanan MRT uygulamasının semptom şiddetini azaltmada, uyku ile ilgili parametreler ile, duygu durum ve yaşam kalitesini iyileştirmede olumlu etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of Matrix Rhythm Therapy (MRT) in patients with Restless Legs Syndrome (RLS). Twenty-eight female patients diagnosed with idiopathic restless legs syndrome were included in the study. Patients were randomized to study (MRT +Home exercise program, n=14, mean age=41.36±9.40 years) and control group (Home exercise program, n=14, mean age=40.36±10.42 years) were divided into 2 groups. Illness severity; International Restless Legs Syndrome Study Group Severity Scale (IRLSSGSS), insomnia severity; Insomnia Severity Index (ISI), sleepiness level; Epworth Sleepiness Scale (ESS), sleep quality; Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), depression level; Beck Depression Inventory (BDI) and quality of life was assessed by Nottingham Health Profile (NHP). All evaluations were made before and after the treatment. All patients were given an education to protect themselves in daily life activities and a home program consisting of lower extremity stretching and strengthening exercises that they would apply at home for 20-30 minutes a day, 2 days a week, for a total of 5 weeks. In addition to the education and home exercise program, MRT was applied to the thoracic, lumbar region and lower extremity for a total of 60 minutes for 5 weeks, with a total of 10 sessions, 2 days a week, in the study group. When baseline and post-treatment data of the groups were analyzed; in the study group, a significant difference was found in IRLSSGSS, ISI, ESS, PSQI, BDI and in pain, sleep, physical functions sub-parameters and total scores of NHP (p0.05). According to the result of the effect size analysis, it was determined that the study group had a higher effect on the evaluated parameters. The results of our study show that both home exercise program and MRT applied together with home exercises have positive effects on reducing the severity of RLS symptoms, improving sleep-related parameters, mood and quality of life in individuals with RLS.