Sağlık sektöründe entelektüel sermaye kurumsal itibar ve kurumsal performans arasındaki ilişkide bilgi yönetiminin aracılık rolü
The intermediary role of information management among intellectual capital, corporate reputation and corporate performance relation in the health sector
  1. Tez No: 786536
  2. Yazar: TÜRKAN ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA FİDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Kurumsal İtibar, Kurumsal Performans, Bilgi Yönetimi, Sağlık Sektörü, Intellectual Capital, Corporate Reputation, Corporate Performance, Knowledge Management, Health Sector
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Günümüz işletmelerinde rekabet üstünlüğü sağlamanın temel kriteri rakiplerden farklılaşmaktır. İşletmeler de bu farklılaşmayı ortaya koyabilmek için entelektüel sermaye ve bilgi yönetimine yatırım yapmaktadır. Bu çalışmada entelektüel sermaye, kurumsal itibar ve kurumsal performans arasındaki ilişkide bilgi yönetiminin aracı rolünün ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla Ekim 2020 – Haziran 2021 ayları arasında İstanbul ilinde faaliyet gösteren sağlık işletmelerine yönelik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yapılan analizlere göre entelektüel sermayenin; bilgi yönetimi, kurumsal itibar ve kurumsal performans üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bilgi yönetiminin aracılık etkisi için yapılan analizlerin sonucunda entelektüel sermayenin kurumsal performans üzerindeki etkisinde bilgi yönetiminin dolaylı etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main criterion for gaining competitive advantage in today's businesses is to differentiate from competitors. In recent years, businesses have been investing in intellectual capital and knowledge management in order to reveal this differentiation. In this study, it is aimed to reveal the intermediary role of knowledge management in the relation ship between intellectual capital, corporate reputation, and corporate performance. For this purpose, a research was conducted on health enterprises operating in Istanbul from October 2020 to June 2021. Question naire method was used to collect data in the study. According to the analyzes made as a result of the research, intellectual capital; It has been concluded that it has a positive and significant effect on knowledge management, corporate reputation and corporate performance. As a result of the analyzes made for the mediation effect of knowledge management, it has been determined that knowledge management has an indirect effect on the effect of intellectual capital on corporate performance.