The study of the relationship between inflation, population growth, and economic development in the ivory coast
Fildişi sahillerinde enflasyon, nüfus artışı ve ekonomik büyüme ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 786588
  2. Yazar: BOUNTOURABY CAMARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Nüfus Artışı, Ekonomik Büyüme, Fildişi Sahili, ARDL Modeli, Inflation, Population Growth, GDP Growth, Ivory Coast, ARDL Model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezin temel amacı, Fildişi Sahili'nin GSYİH büyümesini etkileyen değişkenler olan enflasyon ve nüfus artışı ile olan ilişkisini incelemektir. Söz konusu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın arka planına yer verilmektedir. İkinci bölüm Fildişi Sahili hakkında istatistiksel ve karşılaştırmalı bir bilgi sunmaktadır. Üçüncü bölüm ise literatür taramasını sunmaktadır. Dördüncü bölümde ekonomik büyüme ile enflasyon ve nüfus artışı arasındaki ilişki 1961-2021 dönemi verileri ile ARDL, FMOLS ve DOLS modelleri kullanılarak analiz edilmektedir. Son bölümde ise kalıcı bir ekonomik büyüme için Fildişi Sahili hükümetine bazı tavsiyelerde veya önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The principal aim of this thesis is to study the relationship between the GDP growth of the Ivory Coast and the variables that impact it, namely inflation and population growth. The study is composed of four chapters: the first chapter gives the background of the study. The second chapter presents brief statistical and comparative information on the Ivory Coast. The third chapter presents the empirical literature review on studies. The fourth chapter analyzes the time series data from 1961 to 2021 to reveal the relationship between GDP growth, inflation and population growth by conducting the ARDL, FMOLS and DOLS Models. The last part concludes the study by making some recommendations or suggestions to the Ivorian government for the durable economic growth.