أسلوب التباين في السرد القرآني
Kur'an anlatımında kontrast üslubu
- Tez No: 786590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALADDİN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Varyasyon, Anlatı, Kur'an Anlatısı, Anlatı Öğeleri, Anlatı Çeşitlemeleri, Contrast, Narrative, Koranic Narrative, Narrative Elements, Narrative Forms, Narrative Levels
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
Kur'an anlatı söyleminde araştırma yapmak için“Kur'an Anlatımındaki Çeşitleme (Varyasyon) Tarzı”adı ile isimlendirilen, kendine özgü sanatsal yöntemlerinden birinde durmak, Kur'an anlatısının arkasında çeşitli anlatı unsurlarını, biçimlerini ve düzeylerini vurgulamaya çalıştığı usule ilişkin bir mekanizma olarak çeşitleme tarzında temsil edilir. Bu, tezin dayanmaya çalıştığı çeşitli sembollerin ve çağrışımların oluşumuna ve bunlardan kaynaklanan anlam ve vahiylerin keşfedilmesine yol açan, formülasyon ve sunum yöntemlerinde bir farklılaşma ve farklılık durumu yaratarak yapılmaktadır. Dolayısıyla varyasyon (Çeşitleme) yöntemi, onun dikkatini çekerek onun düşünce, duygu ve hislerini harekete geçirerek ve ardından onu anlatı sürecinin analizine katılmaya sevk ederek metin ile alıcı arasında kalıcı bir iletişim kurulmasına katkıda bulunan etkili bir araç oluşturur. Entelektüel, kültürel, edebi, mesleki ve sosyal uygulamalarında temsil edilen, yaşamıyla ilgili pek çok olayla ilgili durum ve olaylarla ilişkilerinde alıcı üzerinde olumlu yansımaları vardır. Bu yöntemi, fikir ve görüşleri doğru bir şekilde anlamasına ve zihnine yaklaştırmasına, böylece onları görselleştirmesine ve gerçekleştirmesine yardımcı olan prosedürel bir mekanizma olarak kullanabilir. Bunun nedeni, kavramları çevreleriyle karşılaştırarak tanımlamaya yardımcı olan benzersiz durumlar yaratmadaki etkinliğidir. Tez, başlığı oluşturan temel kavramlara ışık tutan bir önsöz ile başlamış, ardından üç bölüme ayrılmıştır: Birincisi, karakterlerde, zamanda ve yerde temsil edilen anlatı öğelerini araştırmaya ve bunları sunma biçimlerinde varyasyon tarzının etkilerini incelemeye ayrılmış, İkinci bölümde ise, zamansal yapıdaki varyasyonu ve bunun sonucunda ortaya çıkan zamansal tutarsızlıkları bahsedilmektedir. Üçüncüsü ise öyküleri sunma yöntemlerinin dış biçimleri ve içsel düzeyleri açısından araştırılmasına ayrılmış ve ardından araştırmacının maddeler halinde yer verdiği bir dizi sonuç ve öneri ile tez sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation which is entitled (The Contrastive Style in Koranic Narrative) aims at examining the Koranic narrative discourse to point out an outstanding artistic style, known as the contrastive style. Contrastive style is an implemented mechanism of Koranic narrative that tries to highlight various elements, forms, and narrative levels of Koranic narrative discourse. This is fulfilled through creating a case of contrast and difference in its formative style and the ways of presentation. This, in turn, has led to diverse symbols and styles that this study tries to examine and discover the meanings and signified senses emanating from them. Thus, contrastive style becomes an effective tool contributing to continuous communication between the text and the recipient by drawing the attention and storming the ideas, emotions, and feelings of the recipient and pushing him/her to participate in the narrative process analysis. The effect of this style goes even behind this; it can create a source from which positive reflections will be stimulated in the recipient when dealing with many situations and events related to his/her life on the intellectual, cultural, literary, professional, and social levels. The recipient can use this style as a tool that will help him/her to understand various thoughts and ideas and bring them close to the mind which will lead to closer conceptualization and perception. Hence, this style is powerful in creating unique cases that assist recognizing the concepts through its contrast with its contextual environment. The dissertation starts with shedding light on the main concepts of the title and then it is divided into three chapters. Chapter one is dedicated to the narrative elements, represented by characters, time and place and it deals with the effects of contrastive style and the ways of its presentation. Chapter two examines the temporal structure of contrast and the consequences resulting from temporal contrast. Chapter three is dedicated to examine the styles of exposing the outward forms and inward levels of the stories. The last part of the study sums up a number of conclusions and a list of recommendations, arranged in bullets.