İngilizce öğretiminde paralel ve bütüncül disiplinler arası yaklaşımların öğrenci başarısına ve motivasyon düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of parallel and holistic interdisciplinary approaches in English teaching on student achievement and motivation levels
  1. Tez No: 786777
  2. Yazar: SERPİL TÜRKAN ÇERNİSKİ GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, disiplinler arası yaklaşım, paralel disiplinler arası yaklaşım, bütüncül disiplinler arası yaklaşım, Foreign language teaching, interdisciplinary approach, parallel interdisciplinary approach, holistic interdisciplinary approach
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Araştırmanın amacı İngilizce öğretiminde paralel disiplinler arası yaklaşım ile bütüncül disiplinler arası yaklaşımın öğrenci başarısı ve motivasyon düzeyine etkisini ölçmektir. Çalışmada 9. sınıf İngilizce dersi için belirlenen bir ünite araştırmacı tarafından aynı ders planıyla iki farklı deney grubunda, iki farklı disiplinler arası tasarımla işlenmiştir. Karma desene sahip yarı deneysel araştırmanın evreni Kocaeli İli İzmit İlçesi özel okullarda eğitim alan 9. sınıf öğrencileridir, örneklemi ise aynı evrenden uygun örnekleme yöntemiyle seçilen iki tane 9. sınıftır. Veri toplama aracı olarak ön test, son test, Doğan (2009) tarafından geliştirilen motivasyon ölçeği, öğrenci ve öğretmen görüşlerini derleyen görüşmeler olmak üzere nitel ve nicel araçlar kullanılmıştır. Verilerin analizinde deney grubu 1 ve 2 öğrencilerinin ön testte ve son testte dil becerilerine ait puanların karşılaştırılmasında bağımsız örnekler t– testi; ön test ve son test başarı ortalamalarını kendi içinde karşılaştırmasında eşleştirilmiş örnekler t – testi kullanılmıştır. Dağılımların normalliği için Kolmogorov-Smirnov testi, normal olmayan dağılımlar için ayrıca Mann Whitney U ya da Wilcoxon Sign Ranks testleri uygun oldukları durumlarda kullanılmıştır. Analizlerde kelime bilgisi, yazma becerileri ve genel başarı ortalamasında bütüncül disiplinler arası yaklaşım, okuma becerisinde paralel disiplinler arası yaklaşım daha etkili olmuştur. Bütüncül disiplinler arası yaklaşımın deney grubu 2 öğrencilerinde motivasyon artışına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to measure the effects of parallel interdisciplinary approach and holistic interdisciplinary approach in English teaching on student achievement and motivation level. The unit determined for the 9th grade English lesson was taught by the researcher with the same lesson plan, in two different experimental groups, with two different interdisciplinary designs. The universe of the quasi-experimental research with mixed design is 9th grade students studying in private schools in Kocaeli Province Izmit District, and the sample is two classes of 9th grade students selected from the same universe by convenient sampling method. Qualitative and quantitative tools were used as data collection tools, including pre-test, post-test, motivation scale developed by Doğan (2009), and interviews that compile student and teacher views. In the analysis of the data, independent samples t– test was used to compare the language skills scores of the students in the experimental group 1 and 2 in the pre-test and post-test; paired samples t-test was used to compare the pre-test and post-test averages within themselves. Kolmogorov-Smirnov test was used for normality of distributions, and Mann Whitney U or Wilcoxon Sign Ranks tests were used for non-normal distributions where appropriate. In the analyses, the holistic interdisciplinary approach was more effective in vocabulary, writing skills and overall success average, the parallel interdisciplinary approach was more effective in reading skills. The holistic interdisciplinary approach caused an increase in motivation in experimental group 2 students.