Covid-19 pandemisinin çocuklarda alerjen duyarlılığına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of the covid-19 pandemic on allergen sensitivity in children
- Tez No: 786800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÖZÇEKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aeroalerjen, Covid-19, çocuk, deri delme testi, duyarlılık, Aeroallergen, child, Covid-19, sensitivity, skin prick test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada, astım ve/veya alerjik rinit semptomları olan ve deri delme testi yapılan çocuk hastalarda, Covid-19 pandemisi nedeniyle alınan önlemler kapsamında yaşam tarzı değişikliklerinin, alerjen duyarlılığı üzerine etkisinin saptanması ve özellikle ev içi alerjen duyarlılığı sıklığında artış olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1 Mart 2018 ve 1 Mart 2022 tarihleri arasında, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Çocuk İmmunoloji ve Alerji Polikliniğine başvuran 2-18 yaş grubundaki hastalardan solunum paneli alerji deri delme testi yapılanların test sonuçları kaydedildi. Bu hastaların yaş, cinsiyet, tanı, saptanan aeroalerjen duyarlılığı ve reaksiyon çapı, hastane bilgi sistemindeki (panates) kan tetkiklerinden serum total İmmunglobulin E (IgE) ve eozinofil sayısı ve yüzdeleri kaydedildi. Elde edilen tüm veriler istatistiksel yöntemler ile analiz edildi. Bulgular: Bu çalışmada, 4383 hastanın 4609 test sonucu değerlendirildi. Yapılan 4609 testin, 2753'ü (%59,7) pandemi öncesi döneme aitti. Deri delme testi yapılan hastalarda en sık Dermatophagoides pteronyssinus (DP), ikinci sırada da Dermatophagoides farinea (DF) duyarlılığı saptandı. Çalışmamızın sonucunda, testin yapıldığı dönemleri dikkate alarak baktığımızda; pandemi sonrasında DF (%44,2) ve DP duyarlılığı (%53,3), pandemi öncesi DF (%32,5) ve DP (%43,7) duyarlılığından anlamlı şekilde yüksek olarak saptandı. Sonuç: Sonuç olarak, Covid-19 pandemisiyle uzaktan eğitim ve kapanma sürecinin başlamasıyla, çocukların evde kalma süresi artmıştır ve bu yaşam tarzı değişikliği alerjik semptomları olan çocuklarda, alerjen duyarlılığını etkilemiştir. Alerjik hastalıkların önlenmesi ve spesifik immunoterapi ile tedavisinin sağlanabilmesi için, astım ve alerjik rinit gibi hastalıklarda duyarlı olunan aeroalerjeni ve duyarlılık paterninin değişimini saptamak çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to determine the effect of lifestyle changes due to the Covid-19 pandemic on allergen sensitivity in pediatric patients with symptoms of asthma and/or allergic rhinitis. We also aimed to determine whether there was an increase in the frequency of indoor allergen sensitivity. Materials and Methods: We included patients aged 2-18 years who were admitted to Cemil Tascioglu City Hospital, Pediatric Immunology, and Allergy Clinic between March 1, 2018, and March 1, 2022, and had skin prick test. Aeroallergen panel skin prick test results, age, gender, diagnosis, detected respiratory allergen sensitivity, and reaction diameter of these patients were recorded. We also collected the data of serum total IgE and eosinophils (%) from the hospital database. We compared pre and post-pandemic group results for statistical significance. Results: In this study, 4609 test results taken from 4383 patients were evaluated. Of the 4609 tests performed, 2753 (59.7%) belonged to the pre-pandemic period. Dermatophagoides pteronyssinus (DP) was the most common sensitivity of the skin prick test, followed by DF. The results were compared between two groups. Post-pandemic DF (44.2%) and DP sensitivity (53.3%) were found to be significantly higher than pre-pandemic DF (32.5%) and DP (43.7%) sensitivity. Conclusion: As a result, with the start of remote education and increased time spent at home due to the Covid-19 pandemic has affected allergen sensitivity in children with allergic symptoms. It is crucial to determine the aeroallergen sensitivity and the change in the sensitivity pattern to prevent allergic diseases and to provide treatment with specific immunotherapy for patients with asthma and allergic rhinitis.