İstanbul'da çalışan uzmanlık öğrencileri ve uzman hekimlerin kariyer planlama eğilimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the career planning tendencies of medical specialists and medical speciality residents working in istanbul
- Tez No: 786799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tutum ölçeği, güvenilirlik, geçerlilik, hekimlik, beyin göçü, Attitude scale, reliability, validity, medicine, brain drain
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: İstanbul'da çalışan uzmanlık öğrencilerinin ve uzman hekimlerin kariyer planlama eğilimleri ve etkileyen faktörleri ve bakış açılarını belirlemek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 11/01/2023-11/03/2023 tarihleri arasında çalışmaya katılmayı kabul eden İstanbul'da çalışan 372 uzmanlık öğrencisi ve uzman hekime, sosyodemografik verilerini, çalıştıkları kurum tipini, unvanını, branşını, kariyer planını sorgulayan 11 sorudan oluşan ve Beyin Göçüne Yönelik Tutum Ölçeği ve Minnesota İş Tatmin Ölçeğinin kısa formundan tarafımızca oluşturulan anket, yüz yüze görüşme esas alınarak doldurulmuştur. SPSS 26.0 programı istatistiksel analiz amacıyla kullanıldı. Bulgular: Toplam 372 kişi çalışmaya dahil edildi. Çalışmamıza %62.6'(n=233) kadın %37.4(n=139) erkek katıldı. Katılımcıların %72.6'sı 24-30 yaş grubundaydı. Katılımcıların mesleki unvanları sorulmuş; %77,4 (n=288) uzmanlık öğrencisi olduğunu, %22,6 (n=84) uzman hekim olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %8,1(n=30) Üniversite Hastanesi, %78,5(n=292) Eğitim ve Araştırma Hastanesi, %6.5(n=24) Devlet Hastanesi, %6.2(n=23) Aile Sağlığı Merkezi, %0.8(n=3) Toplum Sağlığı merkezinde çalıştığınız belirtmiştir. Katılımcıların sadece %22,8'i yurt dışına göç etmeyi düşündüğünü belirtti. Yurt dışına göç etme niyetlerinin nedenleri sorgulandığında katılımcıların %41,10'u yurt dışına göç etmeyi planlamıyordu. Kalan katılımcıların göç etmeyi isteme nedenleri çoğunlukla ekonomik nedenler, gelecek kaygısı, meslekleriyle ilgili kaygılar ve çalışma ortamıyla ilgili kaygılar idi. Katılımcıların %79,8(n=297) inde orta düzeyde iş tatmini bulundu. Katılımcıların Beyin Göçüne Yönelik Tutum Ölçeği puanları cinsiyetlerine göre karşılaştırıldığında toplam ölçek puanları erkeklerde kadınlara kıyasla 2 puan daha yüksek bulundu. Katılımcılara yurt dışında yaşama fikrine bakış açılarına göre MİTÖ puanlarını karşılaştırdığımızda; ''Evet, niyetim var'' diyenlerin MİTÖ puan ortalaması 60, ''Kararsızım'' diyenlerin MİTÖ puan ortalaması 63, ''Hayır, niyetim yok'' diyenlerin puan ortalaması 65 bulundu. Bu bize yurt dışına göç etme istekleri ile iş tatmin düzeyleri arasında ters bir orantı olduğunu gösteriyordu. Katılımcıların göç etme planlarının hangi aşamada olduğu ile BGYTÖ puanları karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptandı. Branşları yurtdışında yaşama fikrine bakış açısıyla ilgili karşılaştırdığımızda ise yurt dışına gitmeyi isteyenlerin en yüksek oranı cerrahi branşlardaydı. Katılımcıların sadece %15'i yurtdışında çalışmak için hazırlıklara başladığını belirtti. Sonuç: Ülkemizdeki kişi başına düşen hekim sayısı başka ülkelere oranla düşük olsa da ülkemizden geçtiğimiz her yıl daha fazla hekim yurt dışına göç ediyor. Bu durumun nedenleri iyileştirilerek tersine beyin göçünün desteklenmesi gerekmektedir. Çalışmamız İstanbul'da çalışan hekimlerin kariyer planlama eğilimlerinde yurt dışına göç etme eğiliminin artmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to determine the career planning tendencies of the residents and specialist physicians working in Istanbul, the factors affecting and their perspectives. Materials and Methods: Our study was conducted on 372 residents and specialist physicians working in Istanbul who agreed to participate in the study between 11/01/2023 and 11/03/2023. The questionnaire, which was created by us from the short form of the Attitude Scale and the Minnesota Job Satisfaction Scale, was filled in on the basis of face-to-face interviews. SPSS 26.0 package program was used for statistical analysis. Results: A total of 372 people were included in the study. 37.4% of the participants were male and 62.6% were female. 72.6% of the participants were in the age group of 24-30. The professional titles of the participants were asked; 77.4% (n=288) stated that they were residency students, and 22.6% (n=84) stated that they were specialist physicians. 8.1%(n=30) University Hospital, 78.5% (n=292) Training and Research Hospital, 6.5%(n=24) State Hospital, 6.2%(n=23) Family Health Center, 0.8% (n=3) stated that she worked in a Community Health Center. Only 22.8% of the participants stated that they intend to migrate abroad. When the reasons for their intention to migrate abroad were questioned, 41.10% of the participants did not plan to migrate abroad. The remaining participants' reasons for wanting to migrate were mostly economic reasons, concerns about the future, concerns about their profession, and concerns about the working environment. Moderate job satisfaction was found in 79.8% (n=297) of the participants. When the participants' Attitudes Towards Brain Drainage Scale scores were compared according to their genders, the total scale scores were found to be 2 points higher in men than in women. When we compare the MITÖ scores of the participants according to their perspectives on the idea of living abroad; Those who said“Yes, I have an intention”had an MITÖ score average of 60, those who said“I am undecided”had a MITÖ score average of 63, and those who said“No, I have no intention”had an average score of 65. Conclusion: Although the number of physicians per capita in our country is low compared to other countries, more physicians migrated from our country each year. The reasons for this situation should be corrected and reverse brain drain should be supported. Our study has shown that the tendency of physicians working in Istanbul to migrate abroad does not increase in their career planning tendencies.