Proteinüri ön tanısı ile çocuk nefroloji polikliniği'ne yönlendirilen hastaların etiyoloji ve sonuçları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of patients referred to pediatric nephrology outpatient clinics with a prediagnosis of proteinuria in terms of etiology and outcomes
  1. Tez No: 786801
  2. Yazar: İREM KUTER EMEKLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağında proteinüri, geçici proteinüri, izole proteinüri, ostostatik proteinüri, proteinuria in childhood, transient proteinuria, isolated proteinuria, orthostatic proteinuria
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Proteinüri plazma proteinlerinin idrar ile fazla miktarda kaybı olarak tanımlanır ve klinik yaklaşımda yaygın bir bulgudur. Çalışmamızda proteinüri ön tanısı ile kliniğimize yönlendirilen hastaların tanıları, progresyonları ve sonuçları açısından geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Polikliniği'ne 31.10-2016 – 31.10.2021 tarihleri arasında 5 yıl süre ile başvuran 0-18 yaş arası proteinüri tanılı hastalar retrospektif kesitsel olarak taranmış, demografik verileri, tıbbi öyküleri, etiyolojik faktörleri, laboratuvar ve radyolojik bulguları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma, yaşları 0-18 arasında değişmekte olan 227'si (%45,7) erkek ve 270'i (%54,3) kız olmak üzere toplam 497 çocuk üzerinde yapıldı. Yaş ortalaması 11,11 ± 4,00 yıl olarak bulundu. Hastaların %34,6'sında semptom, %4,2'sinde aile hikayesi vardı. Hastaların %73,8'inin fizik muayene bulgusu doğal iken, %16,7'sinde ödem, %1,8'inde döküntü ve %7,6'sında hipertansiyon gözlendi. Hastalardan klinik başvuru anında ve sabah kontrol tam idrar tetkiki istendi. Spot idrarda protein/kreatinin düzeylerine göre hastaların %46,3'ünde normal, %33,2'sinde non-nefrotik ve %20,5'inde nefrotik proteinüri saptandı. Yirmi dört saatlik idrarda protein bakılan 137 hastanın %33,6'sının sonucu normal iken, %34,3'ünün non-nefrotik ve %32,1'inin nefrotik düzeyde proteinürisi vardı. Hastaların 267'sine üriner ultrasonografi yapılmış olup %49,3'ünün sonucu normaldi. Hastaların 106'sına Doppler ultrasonografi uygulandı ve 16 hastaya Nutcracker Sendromu tanısı konuldu. Hastaların 41'ine böbrek biyopsisi yapıldı. Klinik takiplerinde hastaların %27,8'ine ortostatik proteinüri, %22,3'üne geçici proteinüri, %20,5'ine izole persistan proteinüri, %13,5'ine nefrotik sendrom, %3,6'sına fokal segmental glomeruloskleroz, %3,2'sine Nutcracker Sendromu, %2,8'ine Henoch-Schönlein Purpurası nefriti, %2,4'üne akut poststreptokokkal glomerulonefrit, 2,2'sine membranoporoliferatif glomerulonefrit, %1,4'üne Immunglobulin A nefropatisi ve %0,2'sine medullonefrokalsinoz tanıları konuldu. Sonuç: Proteinüri ön tanısı ile Çocuk Nefroloji Polikliniği'ne yönlendirilen hastaların büyük kısmında ortostatik ve geçici proteinüri saptanmıştır. Bu hastalar Çocuk Nefroloji Polikliniği'ne yönlendirilmeden önce bir müddet proteinüri açısından takip edilebilir. Fakat persistan proteinüri ve başvuru anında renal hastalıkları düşündürecek klinik ve laboratuvar bulgularına sahip olan hastalar Çocuk Nefroloji tarafından takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Proteinuria is defined as the excessive loss of plasma proteins in the urine and is a common finding in clinical management. In our study, it was aimed to retrospectively evaluate the patients referred to our clinic with a prediagnosis of proteinuria in terms of their diagnosis, progression and results. Material and Method: In this study, patients aged 0-18 years with a diagnosis of proteinuria who applied to Istanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital Pediatric Nephrology Outpatient Clinic between 31.10-2016 – 31.10.2021 were screened retrospectively, cross-sectionally. Demographic data, medical history, etiological factors, laboratory and radiological findings were evaluated. Results: The study was conducted on a total of 497 children, 227 (45.7%) boys and 270 (54.3%) girls, aged 0-18. The mean age was 11,11 ± 4,00 years. 34,6% of the patients had symptoms and 4,2% had a family history. Physical examination findings were normal in 73,8%, edema was observed in 16,7% and rash in 1,8% of the patients. High blood pressure was found in 7,6% of the patients. Complete urinalysis was performed at the time of clinical presentation and in the morning. 46,3% of the patients had normal protein/creatinine levels in the spot urine, 33,2% had non-nephrotic and 20,5% had nephrotic proteinuria. Of the 137 patients whose 24-hour urine protein levels were measured, 33,6% had normal results, 34,3% had abnormal proteinuria and 32,1% had nephrotic proteinuria. Urinary ultrasonography was performed in 267 of the patients and the results were normal in 49,3%. Doppler ultrasonography was performed in 106 of the patients and 16 patients were diagnosed with Nutcracker Syndrome. Kidney biopsy was performed in 41 patients. In their clinical follow-ups, 27,8% of the patients had orthostatic proteinuria, 22,3% had transient proteinuria, 20,5% had isolated persistent proteinuria, 13,5% had nephrotic syndrome, 3,6% had focal segmental glomerulosclerosis, 3,2% had Nutcracker Syndrome, 2,8% had Henoch-Schönlein Purpura nephritis, 2,4% had acute poststreptococcal glomerulonephritis, 2,2% had membranoproliferative glomerulonephritis, 1,4% had Immunoglobulin A nephropathy and 0,2% of them were diagnosed with medullonephrocalcinosis. Conclusion: Orthostatic and transient proteinuria was found in most of the patients who were referred to the pediatric nephrology outpatient clinic with a preliminary diagnosis of proteinuria. These patients can be followed for a while for proteinuria before being referred to pediatric nephrology outpatient clinics. However, patients with persistent proteinuria and clinical and laboratory findings suggestive of renal disease at admission should be followed up by pediatric nephrologists.