Iğdır ili katı atık düzenli depolama sahası sızıntı sularının elektrooksidasyon yöntemiyle arıtımı
Treatment of Iğdir landfill leachate by electrooxidation method
- Tez No: 786843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHSET İRDEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düzenli depolama, sızıntı suyu, elektrokimyasal oksidasyon, Ti/Pt elektrodu, atıksu arıtımı
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Iğdır İli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'nın sızıntı sularının elektrokimyasal oksidasyon prosesi ile arıtılabilirliğini incelemek ve arıtıma etki eden parametreleri belirleyerek bunların sızıntı suyunun elektrokimyasal arıtılabilirliğini ne ölçüde etkilediğini belirlemektir. Yöntem: Iğdır İli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'ndan temin edilen sızıntı sularının elektrooksidasyon yöntemi ile arıtılabilirliği incelenmiş ve sistem üzerinde etkili parametreler belirlenmiştir. Denemelerde akım yoğunluğu, atıksuyun başlangıç pH'sı ve elektrolit kullanımının kirletici giderim verimleri, sistem performansı ve enerji tüketimi gibi sistem değişkenlerinin üzerine etkisi araştırılmıştır. Bulgular: Atıksu pH'sının KOİ giderim verimi üzerine etkisi 4, 8 ve 12 pH değerlerinde incelenmiş ve 10 A akım yoğunluğunda KOİ giderim verimleri sırasıyla % 91.52, 94.92, 98.34 olarak bılunmuştur. 5, 10, 15 ve 20 A'lik akım şiddetlerinde 360 dakikada elde edilen KOİ giderim verimleri sırasıyla % 49.03, % 99.53, % 99.61, % 99.99'dur. Sonuç: Iğdır Belediyesi Katı Atık Düzenli Deponi Sahasından temin edilen ham sızıntı suyunun elektrooksidasyon prosesi ile arıtımı için KOİ giderim verimini ve enerji tüketimi değerlerini etkileyebileceği düşünülen atıksuyun başlangıç pH'sı, uygulanan akım şiddeti ve destekleyici elektrolit türü değişken parametreler olarak seçilmiştir. Denemelerden elde edilen sonuçlara göre ham sızıntı suyunun KOİ'si, elektrokimyasal oksidasyon yöntemi ile yüksek verimle giderilmiş ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği alıcı ortam standartlarını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the treatability of the leachate of Iğdır Provincial Solid Waste Sanitary Landfill with the electrochemical oxidation process and to determine the parameters affecting the treatment and to what extent they affect the electrochemical treatability of the leachate. Method: Treatability of leachate obtained from Iğdır Provincial Solid Waste Sanitary Landfill by electrooxidation method was investigated and effective parameters on the system were determined. The effects of current density, initial pH of wastewater and electrolyte use on system variables such as pollutant removal efficiencies, system performance and energy consumption were investigated in the experiments. Findings: The effect of wastewater pH on the COD removal efficiency was investigated at pH values of 4, 8 and 12, and the COD removal efficiencies at 10 A current density were found to be 91.52, 94.92, 98.34, respectively. The COD removal efficiencies obtained in 360 minutes at current intensities of 5, 10, 15 and 20 A are 49.03%, 99.53%, 99.61% and 99.99%, respectively. Results: For the treatment of raw leachate obtained from Iğdır Municipality Solid Waste Landfill by electrooxidation process, the initial pH of the wastewater, the applied current scope and the expansion type and energy consumption values that will affect the COD removal consumption have been chosen as variable consumers. According to the results obtained from the experiments, the COD obtained from the raw digestion processes has been removed with high efficiency by the electrochemical cells method and meets the receiving environment standards of the Water Pollution Control Regulation.