Salim Nizam'ın roman ve hikayelerinde halk kültürü unsurları
Folk culture elements in Salim Nizam's novels and stories
  1. Tez No: 786855
  2. Yazar: MAHİR ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Salim Nizam, roman, hikâye, halk kültürü, inanış, Salim Nizam, novel, story, folk culture, belief
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Halk kültürü unsurları bir toplumun bütünlüğünü ve beraberliğini oluşturan kültürel bellek kodlarını oluşturmaktadır. Bireylerin ve toplumların yaşamlarını oluşturan bütünsellik anılarıdır. Anıları oluşturan unsurlar ise birlikte paylaşımda bulundukları anlarda gizlidir. Bir toplum için bu anlar inanış, düşünüş ve yaşayış kalıplarında bulunmaktadır. Bu çalışmada Balıkesir'in Gönen ilçesinde doğup büyüyen ve yazarlık hayatını da yine Gönen'de sürdüren Salim Nizam'ın roman ve hikayeleri halk kültürü unsurları bakımından incelenmiştir. Salim Nizam'ın eserlerinde Bandırma, Gönen ve Manyas'ın sahip olduğu göçmen kültürünün izleri bulunmaktadır. Yazarın eserlerinde anonim halk edebiyatı, tasavvuf edebiyatı, inanış ve uygulamalar, hayatın geçiş aşamaları, dönemin sosyal yaşamından örnekler yoğun biçimde kullanılmıştır. Bu unsurlar bugün bölgede yaşamaya da devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Folk culture elements form the cultural memory codes that constitute the integrity and unity of a society. It is the memories of integrity that make up the lives of individuals and societies. The elements that make up the memories are hidden in the moments shared together.These moments are found in belief, thinking and living patterns for a society. In this study, the novels and stories of Salim Nizam, who was born and raised in Gönen district of Balıkesir and continued his writing life in Gönen, were examined in terms of folk culture elements. There are traces of the immigrant culture of Bandırma, Gönen and Manyas in Salim Nizam's works. Anonymous folk literature, sufi literature, beliefs and practices, transitional stages of life, examples from the social life of the period were used extensively in the author's works. These elements continue to live in the region today.