Konteyner limanı rekabetçiliği değerlendirilmesi: Cibuti limanı örneği
Assessment of container port competitiveness: The case of the port of Djibouti
- Tez No: 786865
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: AHP, BCG matrisi, Cibuti limanı, liman rekabetçiliği, SWOT analizi, AHP, BCG matrix, port competitiveness, port of Djibouti, SWOT analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Uluslararası deniz yoluyla taşınan konteyner ticaretindeki sürekli büyüme ve küresel konteyner taşımacılığı endüstrisindeki değişimler, dünya çapındaki limanlar arasında şiddetli rekabeti beraberinde getirmiştir. Bu dinamiklerin bir sonucu olarak, liman yetkilileri ve liman işletmecileri sürekli olarak bu değişikliklere uyum sağlama konusunda baskı altındadırlar. Bu koşullar, bu kilit liman paydaşlarının liman rekabetçi stratejisinin metodik bir analizini yaparak hayatta kalmak için etkili stratejiler geliştirme gerekçesini haklı çıkarmaktadır. Ancak, stratejik bir konu olmasının yanı sıra, liman rekabetçiliğinin değerlendirilmesi, bir dizi ölçüt ve alternatifin seçilmesi gereken çok kriterli bir analizi de içermektedir. Bu çalışmanın amacı, Cibuti limanının rekabetçiliğini kapsamlı ve bütüncül bir şekilde değerlendirmektir. Bunu yaparken öncelikle BCG matrisi kullanılarak Cibuti limanının bölgesel pazardaki stratejik rekabetçi konumu belirlenmiştir. Daha sonra Analitik Hiyerarşi Süreci modeli uygulanarak limanın rakiplerine göre rekabet gücü analizi yapılmıştır. Son olarak, genel rekabet edebilirliği hakkında daha sentezlenmiş sonuçlar önermek için odak limanı üzerinde bir SWOT analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, Cibuti'deki liman gelişimi için strateji oluşturma sürecine faydalı katkılar sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Sustained growth in international seaborne container trade and changes in the global container shipping industry have brought about fierce competition among ports around the world. As a result of these dynamics port authorities and port operators have been constantly under pressure to adapt to these changes. These circumstances justify the rationale for these key port stakeholders to develop effective strategies for their survival by carrying out a methodical analysis of port competitive strategy. However, in addition to being a strategic issue, the evaluation of port competitiveness involves also a multicriteria analysis where a number of criteria and set of alternatives need to be selected. The objective of this study is to assess the competitiveness of the port of Djibouti in a comprehensive and holistic fashion. In doing so, first the strategic competitive position of Djibouti port in the regional market is determined using the BCG matrix. Then, a competitve power analysis of the port in comparison to its rivals is carried out through applying the Analytic Hierarchy Process model. Finally, a SWOT analysis on the focus port is conducted to suggest more synthesized outcomes on its overall competitiveness. The results of the study can make useful contribution to the strategy formulation process for port development in Djibouti.