COVID-19 pandemisinin sağlık ve gıda sektöründe çalışanlar üzerinde psikolojik etkisi
The psychological effect of the COVID-19 pandemic on health and food workers
- Tez No: 786878
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Çalışma Psikolojisi, Uzaktan Çalışma, Gıda Sektörü, Sağlık Sektörü, Covid-19, Work Psychology, Remote Working, Food Industry, Health Industry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Covid-19 pandemisinin beklenmedik bir kriz oluşu ve sağlığımızı tehdit ettiği kadar sosyal ve ekonomik hayatımızı da fazlasıyla etkilemiştir. Ülke ekonomisi olarak zor dönemlerden geçtiğimiz süreçte bir de pandemi ile ekonomi giderek kötü bir hal almıştır. Sosyal hayat ise durma noktasına gelmiştir. Covid-19 virüsünün bulaşma riskini en aza indirmek için çeşitli tedbirler alınmıştır. Ülke giriş-çıkışlarının sınırlandırılması, bazı işletmelerin faaliyetlerini durdurması, sokağa çıkma yasakları, eğitime verilen ara gibi tedbirler alınmıştır. Çalışma hayatımızda da büyük değişikliklere neden olan pandemi uzaktan çalışma ve tele-çalışmayı gündeme getirmiştir. Teknolojik olarak yeterli alt yapıya sahip tüm işletmeler uzaktan çalışma veya tele-çalışma düzenine geçiş yapmıştır. Bu süreçte uzaktan çalışmaya uygun olmayan sektörlerde ise yoğun bir çalışma dönemine girmiştir. Tüm dünyayı etkileyen pandemi çalışanları çalışma psikolojisi anlamında da olumsuz etkilemiştir. Bu sektörlerin başında pandemi sürecinde işyerinde ve daha yoğun çalışmak zorunda kalan sağlık ve gıda sektörleri gelmektedir. Sağlık ve gıda sektörü çalışanlarında pandemi sebebiyle çalışma psikolojisi kapsamında psikolojik farklı etkiler ortaya çıkmıştır. Yapılan bu tez çalışmasında bu etkiler hastalık algısı, nedenler algısı, kontrol algısı ve kaçınma davranışları olarak dört bölümde incelenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket çalışmasının evreni Bandırma ve Balıkesir seçilmiştir. Anket çalışmasına toplam 170 gönüllü sağlık ve gıda sektörüne ait çalışan bireyler katılmıştır. Anket demografik yapı ile birlikte hastalık algısı, nedenler algısı, kontrol algısı ve kaçınma davranışları olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Anket çalışmasından elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Analizin içeriği ise betimsel istatistik, güvenirlik testi, faktör analizi, T-testi ve ANOVA testidir.
Özet (Çeviri)
The unexpected crisis of the Covid-19 pandemic has affected our social and economic life as well as threatening our health. While we are going through difficult times as the country's economy, the economy has become increasingly bad with a pandemic. Social life has come to a standstill. Various measures have been taken to minimize the risk of transmission of the Covid-19 virus. Restriction of country entrances and exits, cessation of activities of some businesses, curfews, and breaks in education are counted as measures. The pandemic, which has caused great changes in our working life, has brought teleworking and teleworking to the agenda. All businesses with sufficient technological infrastructure have switched to teleworking or teleworking. In this process, there have been sectors that are not suitable for remote working and have entered an intense working period. During this intense working period, the pandemic, which affected the whole world, also affected working individuals. The economy and social life of our country have been adversely affected, and this negative impact has also had reflections on the working life. Health and food sectors are at the forefront of these sectors. Due to the pandemic in health and food sector workers, its effects have emerged within the scope of work psychology. In the study, these effects were examined in four parts as the perception of illness, the perception of causes, the perception of control and avoidance behaviors. A questionnaire was used as a data collection tool in the study. Bandırma and Balıkesir were chosen as the universe of the survey study. A total of 170 volunteer health and food sector employees participated in the survey. The questionnaire consists of five sections: perception of illness, perception of causes, perception of control and avoidance behaviors, along with demographic structure. The data obtained from the survey study were analyzed and interpreted with the SPSS program. The content of the analysis is descriptive statistics, reliability test, factor analysis, T-test and ANOVA test.