İnsana yakışır işin iş tatmini ile ilişkisi 'Kırsal kesim çalışanları üzerine bir araştırma'
The relationship between decent work and job satisfaction 'A research on rural workers'
  1. Tez No: 786877
  2. Yazar: ESRA İÇÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsana Yakışır İş, İş Tatmini, Gıda Sektörü, Kırsal Kesimler, Çalışma Koşulları, Decent Work, Job Satisfaction, Food Sector, Rural Areas, Working Conditions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı insana yakışır iş algınsın iş tatmini üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırmada kırsal karakterli bir ilçe olan Manyas'ta istihdama katılan gıda firması çalışanları örneklem olarak seçilmiştir. İnsana yakışır iş kavramı, düzgün iş – insan onuruna yakışır iş – saygın iş olarak da tanımlanır. İnsana yakışır iş kavramı çalışan bireylerin tüm haklarını koruyarak çalışanların huzurlu ve yeterli iş tatminine sahip olmasına ve sonucunda örgütlerde başarıya katkıda bulunmaktadır. Tüm örgütlerin çalışanlarına sunması gereken insana yakışır iş olanaklarının çalışanların iş tatminine etkisi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma ile insana yakışır iş kavramının iş tatmini üzerine etkileri incelenerek bu konulardaki literatürdeki eksikliğin giderilmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. İnsana yakışır işin iş tatmini üzerindeki etkisine ilişkin birebir çalışmalar olmayıp, insana yakışır iş kavramının boyutları ile tek tek iş tatmini değerlendirilmiştir. Araştırmanın verileri Balıkesir'in Manyas ilçesinde faaliyette bulunan gıda firmalarında çalışan 221 kişi üzerinde tesadüfi örnekleme yöntemi ile yapılan anket tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen bu veriler SPSS paket programının 11.5 Versiyonu ve Smart-PLS ile test yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, İnsana yakışır işin beş alt boyutu olan fiziksel ve ilişkisel açıdan güvenli çalışma koşullarının, yeterli ücretin, sağlık hizmetlerine erişimin, boş zaman-dinlenmenin ve son olarak kurumsal değerlerle ailevi ve sosyal değerlerin uyumunun iş tatminine pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. İnsana yakışır işin ölçümü boyutları ile iş tatmini üzerinde pozitif ilişkiler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the effect of decent job perception on job satisfaction. In the research, food company employees who participated in employment in Manyas, a district with a rural character, were selected as a sample. The concept of decent work is also defined as proper work – decent work worthy of human dignity – respectable work. The concept of decent work protects all the rights of working individuals and contributes to the fact that employees have a peaceful and adequate job satisfaction and, as a result, to success in organizations. The impact of decent job opportunities that all organizations should offer to their employees on employee job satisfaction is of great importance. With this study, it is aimed to contribute to eliminating the deficiency in the literature on these subjects by examining the effects of the concept of decent work on job satisfaction. There are no one-on-one studies on the effect of decent work on job satisfaction in the literature, but job satisfaction has been evaluated individually with the dimensions of the concept of decent work. The data of the research were obtained by using the survey technique conducted by random sampling method on 221 people working in food companies operating in Manyas district of Balıkesir. These obtained data were tested with the 11.5 Version of the SPSS package software and Smart-PLS. As a result of the research, that is the size of physical and relational perspective of decent work from the five sub, safe working conditions, adequate wages, access to health care, leisure, family and social values as the rest of the alignment of corporate values and the last with positive and was found to have a significant effect on job satisfaction. Positive relations have emerged on the dimensions of the measurement of decent work and job satisfaction.