Cyprinidae familyasının bazı cinslerinin sistematik ayrımlarının bilgisayar programları ile incelenmesi; Sakarbaşı örneği
Investigation of the systematic of some genera of cyprinidae family with computer programs; Sakarbaşi example
- Tez No: 786897
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tür Tayini, Bilgisayar programı, ML.NET, Visual Studio, Yazılım, Species Determination, Computer Program, ML.NET, Visual Studio, Software
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Balıkların sistematik ayrımları konu uzmanı kişiler tarafından yapılmaktadır. Konu uzmanı olmayan kişiler için bu iş oldukça zordur. Morfolojik karakterlere göre tür teşhisleri genel olarak balık tür tayin anahtarları kullanılarak yapılmasına rağmen zamanın verimli kullanılması ve konu uzmanı olmayan kişilerinde kolaylıkla tür teşhislerini yapabilmeleri için teknoloji kullanılarak yenilikçi yöntemler geliştirilmesi önemli bir ihtiyaçtır. Bu çalışmada balık bireylerinin sistematik tür ayrımında kullanılan meristik ve morfometrik karakterlerden yararlanılarak, Eskişehir Çifteler Sakarbaşı Sulak Alanında Cyprinidae familyasına ait bazı cinslerin sistematik ayrımlarının, bölge özelinde tasarlanan bilgisayar programları ile yapılması araştırılmıştır. Araştırma sonucunda tür tayin anahtarları kullanılarak türleri teşhis edilmiş balık bireylerinin fotoğraflarından veri seti oluşturulmuştur. Balık bireylerinin meristik karakterleri referans alınıp her cins için C# yazılım dili kullanılarak kimlik bilgileri Fish Control (FC) alt yapısına tanımlanmıştır. Pilot bölgedeki balık bireylerinin program panelinde manuel ölçümler sonucunda cins tayini yapılmaktadır. FC .NET tabanlı balıkların fotoğrafı üzerinden cins tayini yapabilen programdır. Aynı zamanda bu veri seti kullanılarak Machine Learning yöntemi ile yapay sinir ağları oluşturulmuştur. Balık cins tayinlerinin yapılabilmesi için C# yazılım dili kullanılarak tür tayin programı Species Determination Program Version1 (SDP-V1) geliştirilmiştir. SDP-V1 ML.NET tabanlı balık türlerinin fotoğraf verilerinin kullanılmasına dayalı cins tayin programıdır. Geliştirilen programlar Eskişehir Çifteler Sakarbaşı Sulak Alanında Alburnus, Barbus, Capoeta, Carassius, Cyprinus ve Squalius genusuna ait bireylerin ayrımlarını yapılabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Fish taxonomy is typically carried out by expert individuals. It is difficult for nonexpert individuals to do this job. Although species identification based on morphological characters is generally done using fish identification keys, it is important to develop innovative methods using technology to efficiently use time and enable non-expert individuals to easily identify species. In this study, the systematic separation of fish individuals into species using meristic and morphometric characters was investigated, using computer programs designed specifically for the region of the Eskişehir Çifteler Sakarbaşı Wetland Area, for some genera of the Cyprinidae family. As a result of the research, a data set was created from photographs of fish individuals identified using species identification keys. The meristic characters of the fish individuals were defined in the Fish Control (FC) infrastructure using the C# programming language as reference for each genus. The species determination of fish individuals in the pilot area is made manually on the program panel. FC is a program that can determine the species of fish based on the photograph of the fish using the .NET platform. Artificial neural networks were also created using this data set using the Machine Learning method. The Species Determination Program Version 1 (SDP-V1), a species determination program based on the use of photograph data of fish species, was developed using the C# programming language to enable the determination of fish species. It was found that the developed programs can distinguish individuals belonging to the Alburnus, Barbus, Capoeta, Carassius, Cyprinus, and Squalius genera in the Eskişehir Çifteler Sakarbaşı Wetland Area.