Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği kültürü
Occupational health and safety culture in Turkey
  1. Tez No: 786981
  2. Yazar: MUSTAFA GÖNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT DÜNDAR SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, Kültür, İş Güvenliği Kültürü, Sağlık Ve Güvenlik, Occupational Health, Safety, Occupational Health and Safety, Occupational Safety Culture, Health and Safety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Her işyeri yapılan işin niteliğine bağlı olarak sağlık ve güvenlik açısından tehlikeler barındırmaktadır. Bu tehlikelerin yol açtığı olumsuz sonuçların sadece %2'si önlenemez nitelikte iken, %98'i önlenebilir niteliktedir. İş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında yapılan çalışmaların amacı da sağlık ve güvenlik tehlikelerinden ve bunların yarattığı risklerden arındırılmış çalışma ortamlarının sağlanmasıdır. Güvenli çalışma ortamlarının oluşturulmasında önemli unsurlardan birisi de kültür konusudur. Kültürlerin, iş sağlığı ve güvenliğinin uygulanması konusunda çok önemli olduğu gözlenmiştir. Bu tez çalışmasında, çalışma hayatında önemli bir konu olan iş güvenliği kültürü konusu ve bileşenleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Every workplace has hazards in terms of health and safety, depending on the nature of the work done. While only 2% of the negative consequences caused by these hazards are unavoidable, 98% are preventable. The aim of the studies in the field of occupational health and safety (OHS) is to provide working environments that are free from health and safety hazards and the risks they create. One of the important elements in the creation of safe working environments is the issue of culture. It has been observed that cultures are very important in the implementation of occupational health and safety. In this thesis, this subject of culture and its components, which emerged as a result of the impressions gained in working life, were examined.