Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılmasında sendikaların rolü: Harb-İş Sendikası-Gölcük Tersanesi örneği
Role of unions in creation and dissemination of occupational health and safety culture in turkey: The example of Harb-İş Union in Gölcük Shipyard
  1. Tez No: 475990
  2. Yazar: ENGİN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü Eğitimleri, Union, LabourHealthAndSafety, OccupationalHealthandSafetyCultureTrainings
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çalışma ilişkileri tarihine bakıldığında çalışma barışı olarak tarif edebileceğimiz, taraflar arasındaki dengenin oluşması büyük mücadele ve fedakarlıklar sonucunda gerçekleşmiştir. Günümüze gelindiğinde ise mevcut şartlar değişikliğe uğramış ve tarafları yeni politikalar ve stratejiler üretmeye zorlamıştır. Bu kapsamda sendikalar üyelerini örgütlülük kültürünü benimsetmek ve kurumsal kimlikleri muhafaza edebilmek amacıyla eğitimler düzenlemişlerdir. Sendikal hareket ve örgüt kültürünü sürdürebilmek adına yapılan eğitimlerin yanında farklı alanlarda sürdürülen eğitimlerde dikkati çekmektedir. Harb-İş sendikası tarafından üyelerine verilen eğitimlerden biri olan iş sağlığı ve güvenliği geliştirme projesi bu konuda örnek teşkil etmektedir. Bu eğitimin en önemli özelliği üyelerin hak ve menfaatlerini korumak adına faaliyet gösteren sendikanın aynı zamanda işveren sorumluluğunda olan konularda da söz sahibi olarak üyeleri üzerindeki hassasiyeti ortaya koymaktadır. Böyle bir eğitim çalışma hayatının aktörleri olan devlet, işveren ve işçi ortaklığı açısından ortak paydadır ve tüm tarafların menfaatine hizmet eden bir projedir. Bu amaca uygun olarak hazırlanan çalışmanın birinci bölümünde kavramsal çerçeve, ikinci bölümde sendikal hareketin tarihi, üçüncü bölümde iş sağlığı ve güvenliğine genel bir bakış, dördüncü bölümde ise anket çalışmasının değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Going through the history of industrial relations it can be seen that the balance between the sides, which we may call labour peace, needed too much struggle and concessions to develop. Nowadays conditions has changed and been pushing the sides to come up with new policies and strategies. In this context Unions have put their members in trainings in order to get them to adapt the idea of organization and to protect the organizational identities.In addition to the trainings which are done to sustain the union movement and organizational culture some other trainings to help members progress in different areas catch the attention. One of these trainings is given under the project of labour health and safety enhancement by Harb-İş Union and this training is setting an example.The is biggest aspect of this training is that the Union whose initial task is to protect its members rights and benefits also shows the its sensitivity for the members by having a say in the matters that are in employers responsibilities.A training of this sort is maintaining a common ground for all major parties in labour world like state, employers and employees and serving for all sides' benefits. This study done in line with above mentioned purposes covers a conceptual framework in the first chapter, the history of unionism in the second chapter, a general look into the occupational health and safety in the third chapter and an evaluation of survey results in the fourth chapter.