Avrupa birliğinde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişimi ve türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğinin düzeyi
Level of european union health and safety culture in business development and occupational health and safety in turkey
- Tez No: 515901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN EJDER TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Avruba Birliği İş Sağlığı Güvenliği, Kültürel Gelişim, Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği, European Union Occupational Health and Safety, Cultural Development, Occupational Health and Safety in Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma ihtiyacı ve buna yönelik alı¬nan önlemler insanlık tarihi kadar geriye götürülse de bugünkü an¬lamda iş sağlığı ve güvenliği kavramının sanayi devrimi sonrası dö¬nemde ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Fabrika tipi üretimin gelişmesi ve bu işyerlerinde bağımlı çalışanların (işçiler) sayısının artmasıyla bera¬ber iş kazaları ve meslek hastalıklarının sayısı da artmış, ölüm veya yara¬lanma nedeniyle çok sayıda işçi çalışma hayatından uzaklaşmış ve bunla¬rın ortaya çıkardığı kayıplar milli ekonomi bakımından büyük boyutlara ulaşmıştır. İşyerlerindeki sağlıksız ve güvensiz çalışma koşullarına karşı özellikle 19. Yüzyılın ortalarından itibaren işçilerin örgütlü mücadeleye girişleri, devletin sosyal politikalar üreterek bu alana müdahalesini gerek¬tirmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) başta olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Birliği (AB) gibi uluslar üstü kuruluşların konuya yaklaşımı ise iş sağlığı ve güvenliği alanında ulusal mevzuatların oluşturulmasına ivme kazandırmıştır. Teknolojik gelişme ve sanayileşme sürecinin yoğun bir şekilde yaşanması sebebiyle her gün çalışma alanlarına giren yeni iş kolları ile yeni teknoloji ve makinalarla birlikte yeni çözümlerin gerekliliği söz konusu olmaktadır. Ülke ekonomisi için gerekli olan kaliteli, ucuz ve uluslararası standartlara uygun mal ve hizmet üretiminde endüstriyel sistemleri kurmanın yanında temel unsur, iş sağlığı ve güvenliğini ön plana çıkartarak optimum üretimi gerçekleştirmektir. Bu çalışmanın temel amacı“Avrupa Birliğinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün Gelişimi ve Türkiyede İş Sağlığı ve Güvenliğinin Düzeyi”ni inceleymektir. Bu bağlamda çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde genel olarak iş sağlığı ve güvenliği'nin kavramsal çerçevesini detaylandırarak ikinci bölümde ise Avrupa Birliği'nde (AB) iş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişimi anlatılacaktır. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına değinilecektir.
Özet (Çeviri)
It is accepted that the concept of occupational health and safety in the present sense emerged in the post-industrial era when a healthy and safe environment, working need and the measures taken against it go back as far as human history. Due to the development of factory type production and the increase in the number of dependent workers (workers) in these establishments, the number of occupational accidents and occupational diseases has increased and many workers have lost their working lives due to death or injury and their losses have reached great dimensions in terms of national economy. Against the unhealthy and insecure working conditions of the workplace, especially since the mid-19th century, the entry of workers into organized struggle required intervention in this area by producing social policies of the state. The approach of the international organizations such as the International Labor Organization (ILO), the World Health Organization (WHO) and the European Union (EU), has given impetus to the formulation of national legislation in the area of occupational health and safety. As the technological development and industrialization process takes place intensively, new business lines entering into the working places every day and the necessity of new solutions together with new technology and machines are mentioned. In addition to establishing industrial systems in production of goods and services that are in conformity with international standards, which are in need of quality, cheap and international standards, the main element is to realize optimum production by taking work health and safety to the forefront. The main aim of this study is to examine the“Development of Occupational Health and Safety Culture in the European Union and the Level of Occupational Health and Safety in Turkey”. In this context, the study consists of three main parts. The first part elaborates on the conceptual framework of occupational health and safety in general, and the second part describes the development of occupational health and safety culture in the European Union (EU). In the third part, the health and safety practices in Turkey will be mentioned.