Weimar öncesi (II. Wilhelm 1888-1918) dönemden birleşme sonrası (Merkel 2005-2021) döneme Alman stratejik kültürü
German strategic culture from the pre-Weimar period (II. Wilhelm 1888-1918) to the post-unification period (Merkel 2005-2021)
- Tez No: 787015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Kültür, Almanya, Alman Şansölyeler, Maxqda Analizi, Lider Söylemleri, Strategic Culture, Germany, German Chancellors, Maxqda Analysis, Leader Discourses
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Stratejik kültür çalışmaları çok da eski bir tarihe dayanmamaktadır. Keza, literatürde stratejik kültür ile ilgili yapılan çalışmalar henüz doyuma ulaşmış değildir. Çünkü stratejik kültür, üzerine düşünülmesi ve araştırma yapılması gereken geniş ve kapsamlı bir konudur. Bu çalışma, Weimar öncesi dönem olan son imparatorluk çağından yani II. Wilhelm'den birleşme sonrası Merkel dönemi sonuna dek olan süreci kapsamıştır. Çalışma, lider söylemleri üzerinden Almanya'nın stratejik kültürünü değerlendirme amacı taşımıştır. Bu kapsamda dönemler ve her dönemin öne çıkan kritik liderleri belirlenmiştir. Ardından ilgili dokümanlara ve arşiv belgelerine ulaşmak için, Alman Başkonsolosluğuna ve Büyükelçiliklere başvurulmuştur. Gerekli belge ve metinler toplandıktan sonra, Maxqda programı ile her bir liderin 7'şer konuşması Analiz edilmiştir. Ardından analiz veri sonuçları ile uzman görüşüne başvurulmuştur. Bunun için, Johnston'ın stratejik kültür ortam düzeni baz alınmıştır. Johnston'ın temel varsayımları dâhilinde, uzmanlara puanlama yaptırıldıktan sonra, istatistiksel işlemler yapılmıştır. Ulaşılan sonuç ile her bir liderin stratejik kültür tutumu grafiklerle detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Ardından, her bir dönemin stratejik kültür skalasında puan ortalaması saptanmıştır. Tüm bunlardan sonra Almanya'nın incelenen dönemler kapsamında genel Stratejik kültür puanına ve tutumuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada hem nitel hem nicel yöntemler kullanılmıştır. Literatürde daha önce yapılmış olan böyle bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı ve daha sonra bu konuda çalışmak isteyenlere örnek olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Strategic cultural studies do not date back to ancient times. Likewise, studies on strategic culture in the literature have not yet reached saturation. Because strategic culture is a broad and comprehensive subject that needs to be thought about and researched. This study covered the process from the last imperial age, which is the pre-Weimar period, from II. Wilhelm to the end of the German post-unification Merkel era. The study aimed to evaluate the strategic culture of Germany through leader discourses. In this context, periods and prominent critical leaders of each period were determined. Then, the German Consulate General and Embassies were contacted in order to reach the relevant documents and archive documents. After collecting the necessary documents and texts, 7 speeches of each leader were analyzed with the Maxqda program. Then, expert opinion was sought with the results of the analysis data. For this, Johnston's strategic culture environment is based on. Within Johnston's basic assumptions, statistical operations were performed after scoring the experts. With the result reached, the strategic culture attitude of each leader is conveyed in detail with graphics. Then, the average score in the strategic culture scale of each period was determined. After all, Germany's general strategic culture score and attitude were reached within the scope of the examined periods. Both qualitative and quantitative methods were used in this study. There is no previous study like this in the literature. It is thought that the study will contribute to the literature and will set an example for those who want to work on this subject later on.