Kat hizmetlerinde uygulanan örnek bir eğitim modelinin turizm öğrencilerine bilinç ve farkındalık kazandırmasına yönelik bir araştırma
A research on raising consciousness and awareness of tourism students over an education model applied in housekeeping department
- Tez No: 787078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm Eğitimi, Kat Hizmetleri, Konaklama Endüstrisi, Staj, Tourism Education, Housekeeping, Hospitality Industry, Internship
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Konaklama işletmelerinde, turist ve turiste hizmet eden çalışanların sağlıklı ve kaliteli bir iletişim gerçekleştirmesi büyük oranda istihdam edilen işgücünün mesleki ve teknik eğitim seviyelerinin yüksek olmasına bağlı olmaktadır. Konaklama işletmelerinde ana ürünü 'oda' oluşturmaktadır ve diğer tüm bölümler oda satışı geliri üzerinden faaliyet gösterirler. Bu konu açısından bakıldığında kat hizmetleri departmanı konaklama işletmeleri için çok fazla önem taşımaktadır. Kat hizmetleri departmanına ait faaliyetlerin sürdürülebilir olması ve gelişerek devam etmesi için turizm eğitimi almış ve kendini bu iş kolunda geliştirecek öğrencilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, bu araştırmanın temel amacı, turizm eğitimi alan öğrencilere, kat hizmetleri departmanının önemine yönelik olarak bilinç ve farkındalık kazandırmayı sağlamaktır. Sakarya ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren beş yıldızlı bir otel işletmesi ile birlikte Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi işbirliği ile bu amaçla bir eğitim modeli uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde turizm işletmeciliği eğitimi alan ve mezun olan öğrenciler oluşturmaktadır. Katılımcılar, turizm işletmeciliği bölümü öğrencisi ya da mezunu durumunda olan adayların öğretim üyeleri tarafından işletmeye yönlendirmesi ile seçilen 30 kişilik bir gruptan oluşmaktadır. Araştırma kapsadığı süre bakımından uzun süreli bir araştırmadır. Nitel araştırma kapsamında turizm eğitimi alan öğrencilerin kat hizmetleri departmanına yönelik bakış açıları ve değerlendirmelerini içeren bir yarı yapılandırılmış görüşme çalışması yapılmıştır. Sakarya ilinde yer alan beş yıldızlı bir otelde uygulamaya konulan eğitim modelinin ve örnek teşkil eden staj ve rotasyon eğitim uygulamalarının öncesi ve sonrası sonuçları incelenmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA 2020 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonrasında elde edilen bulgular yorumlanmış ve sonuç olarak, iyi bir kat hizmetleri eğitimi verildiğinde ve bu eğitim esnasında diğer departmanlarla ilgili rotasyon eğitimi sağlandığında, kat hizmetleri departmanına katılımcıların hepsinin bakış açıları değişmiştir. Kat hizmetleri departmanında modern katılımcı önerilere açık yönetim tarzının benimsenmesi ve teşvik edilmesi sağlanmıştır. Bunun yanında konaklama işletmelerinin en önemli ve değerli kaynağı olan insanın hem kendisine hem de işletmeye nasıl faydalı olacağı düşünülmüş ve farklı eğitim çeşitleriyle desteklenen iş rotasyonu eğitimlerinin bu anlamda kullanılabilecek en önemli araç olduğu görülmüştür. Bu eğitim modeli ile turizm öğrencilerinin otellerde 'beceri eğitimleri' alırken yaşadığı sorunların minimuma indirilmesi için işletme, öğrenci ve turizm okulu üçgeninde etkili çözümler üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
In accommodation establishments, healthy and high-quality communication between tourists and employees serving to tourists largely depends on the high vocational and technical education levels of the employed workforce. In accommodation businesses, the main product is 'room' and all other departments operate on the revenue from room sales. From this point of view, housekeeping department is very important for accommodation businesses. In order for the activities of the housekeeping department to be sustainable and continue to develop, students who have received tourism education and will develop themselves in this business are needed. Therefore, the main purpose of this research is to raise consciousness and awareness of the importance of the housekeeping department for the students who receive tourism education. For this purpose, an educational model has been implemented with the cooperation of Sakarya University of Applied Sciences, Faculty of Tourism, together with a five-star hotel operating within the borders of Sakarya province. The population of the research consists of students who have received tourism management education and graduated from Sakarya University of Applied Sciences. The participants consist of a group of 30 pupils selected by the faculty members who are students or graduates of the tourism management department. The research is a long-term study in terms of the time it covers. Within the scope of the qualitative research, a semi-structured interview study has been conducted that included the perspectives and evaluations of the students receiving tourism education about the housekeeping department. The before and after results of the training model and exemplary internship and rotation training practices implemented in a five-star hotel in the province of Sakarya have been examined. The data obtained have been analyzed with the MAXQDA 2020 program. The findings obtained after the research are interpreted and as a result, when a good housekeeping training has been given and rotation training is provided about other departments during this training, the perspectives of all the participants in the housekeeping department have changed. A management style open to modern participatory suggestions are adopted and encouraged in the housekeeping department. In addition, it is thought how the person, who is the most important and valuable resource of accommodation businesses, would be beneficial both to himself and to the business, and it is seen that job rotation trainings supported by different training types are the most important tool that can be used in this sense. With this education model, effective solutions have been produced in the triangle of business, student and tourism school in order to minimize the problems experienced by tourism students while receiving 'skill training' in hotels.