Konya 2.ve 3. organize sanayi bölgesindeki endüstrilerin kirlilik yüklerinin belirlenmesi determination of pollution loads of 2. and 3. organized industrial areas in Konya
- Tez No: 78713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konya, OSB (Organize Sanayi Bölgesi), Konya 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgeleri, Endüstriyel Atıksu, Kirlilik Yükü, Konya Evsel Atıksu Arıtma Tesisi, Konya, OIA (Organized Industrial Areas), 2. and 3. Organized Industrial Areas of Konya, Industrial wastewater, Pollutants loads, WWTP of Konya iv
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA 2. VE 3.0RGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDEKİ ENDÜSTRİLERİN KİRLİLİK YÜKLERİNİN BELİRLENMESİ Bilgehan NAS Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç, Dr. Mehmet Emin AYDIN 1998, 126 sayfa Jüri: Doç. Dr. Mehmet Emin AYDIN Doç. Dr. Ahmet YÜCEER Doç. Dr. Yüksel BURDURLU Bu çalışmada, %48'i faaliyette olan Konya 2.0SB ve %50'sinin parsel satışı yapılan ancak henüz üretime geçen endüstrinin bulunmadığı 3.0SB'den kaynaklanacak atıksuların debisi, kompozisyonu ve kirlilik yükleri hesaplanmıştır. Burada bir yöntem olarak endüstriler kategorilere ayrılmış, her kategori için literatürde verilen atıksu kompozisyonu yanında debi ve kirleticilik özelliği dikkate alınarak belirlenen 10 ayrı endüstride yapılan atıksu analizleri de kullanılarak atıksu arıtma tesisi projelendirmesinin en önemli aşaması olan atıksu debileri, atıksu kompozisyonu ve kirletici yükler belirlenmiştir. Konya 2.0SB'de faaliyette olan endüstrilerden kaynaklanan atıksuların 7 gün 24 saatlik kompozit numuneleri alınarak BOİ, KOİ, AKM, TKM, TN, P04-P, Yağ- Gres, pH, Fe, Cd, T-Cr, Zn parametrelerinin haftalık değişimi incelenmiş, ağırlıklı olarak literatür bilgilerinden hareketle bulunan tahmini atıksu kompozisyonu ile karşılaştırılması yapılmıştır. Beklenenin aksine Fe, Cd, T-Cr, Zn konsantrasyonları alıcı ortam deşarj standartlarının altında çıkmıştır. Aynı tarihlerde Konya ana tahliye kanalının Keçeli kolu ile Alakova kolunun birleşiminden alınan numunelerde aynı 12 parametrenin haftalık değişimi OSB atıksularıyla kıyaslanarak incelenmiştir. Beklendiği gibi sadece TN ve PO4-P konsantrasyonları Konya ana tahliye kanalı atıksularında daha yüksek seviyede ölçülmüş, diğer bütün parametrelerde OSB atıksulanndaki konsantrasyonlar daha yüksek bulunmuştur. Ancak konsantrasyonlar bazında büyük farkların olmadığı görülmüştür. 2.0SB ve 3.0SB'den kaynaklanacak atıksuların yapılacak bir Konya evsel atıksu arıtma tesisinde arıtılabilirliği aşamasında ise OSB atıksuları içinde bulunan ağır metal konsantrasyonlarının, aktif çamur inhibisyon eşik seviyeleri ile karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc ThesisBilgehan NAS Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN 1998, 126 pages Jüri: AssocProf. Dr. Mehmet Emin AYDIN AssocProf. Dr. Ahmet YÜCEER AssocProf. Dr. Yüksel BURDURLU In the second Organized Industrial Areas (OIA) of Konya, 48 % of industrial establishments are in operation and 52 % of them are being constructed. The third OIA is planned to cover 800 hectare land next to the second OIA. For the third OIA the types of industrial activities of the planned establishments are determined. In this research wastewater and industrial pollutants loads of the second and the third OIA were estimated qualitatively and quantitatively. Currently, wastewater of the second OIA is discharged to land without any treatment. Domestic and some other industrial wastewater of Konya is discharged to Konya main drainage channel that reaches to Salt Lake (Tuz Gölü) after flowing about 150 km length. 24 hours composite samples were taken from both wastewater discharges daily. BOD, COD, SS, TSM, Oil-Grease, pH, T-N, P04-P, T-Cr, Cd, Fe, Zn analyses were carried out for the composite samples. Unexpectedly, Fe, Cd, T-Cr, Zn values of the second OIA wastewater were lower than discharge standards. T-N and PO4-P values of main drainage channel samples were higher than those of the second OIA wastewater. All the other parameters were higher in the second OIA wastewater. However, there was not significant difference in terms of concentrations. Treatability of OIA wastewater separately and together with Domestic Wastewater of Konya were also evaluated.