Konut yakın çevresinde imar mevzuatının dış mekan oluşumuna etkileri
The effects of building codes on the formation of the immediate exterior space around residental build I NGS
  1. Tez No: 78712
  2. Yazar: HAVVA ALKAN BALA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dwelling, Exterior space around residential buildings, Exterior design, Building code. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONUT YAKIN ÇEVRESİNDE İMAR MEVZUATININ DIŞ MEKAN OLUŞUMUNA ETKİLERİ Havva ALKAN BALA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç.Dr. İbrahim BAKIR 1997, 166 Sayfa Jüri: Yrd.Doç.Dr İbrahim BAKIR Prof. Dr. Gönül EVYAPAN Doç. Selahaddin ÖNÜR Bu çalışma, yürürlükteki imar mevzuatının konut yakın çevresinde dış mekanları mimari kalite açısından ne yönde etkilendiğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada konut yakın çevresindeki dış mekan özellikleri nicel ve nitel yönden tespit edildikten sonra, imar mevzuatının öngördüğü konut yakın çevresindeki dış mekan özellikleriyle örtüştürülerek olumlu/olumsuz yönleri ortaya konulmuştur. Mevzuat kapsamındaki kanun, yönetmelik ve imar planlan konu açısından sınırlandırıldığında; -3 1 94 sayılı imar Kanunu, -3 194 sayılı imar Kanununa bağlı yönetmelikler ve özellikle Tip imar Yönetmeliği, -son olarak imar Planlan üzerinde durulmuştur, imar planlan Konya merkez ve merkez çevresi sınırlan içerisinde uygulanmış örnekleri de değerlendirilmeye alınmıştır. Değerlendirilmelerden elde edilen mevcut sistem içerisinde bazı kural değişiklikleri de daha nitelikli konut yakın çevresi dış mekanlarının oluşturulabileceğidir. Değerlendirmenin bir başka boyutu ise mevcut sisteme yeni bir strateji ve planlama yöntemi önermektir. Burada en temel esas, birim olarak parselin değil, imar adasının seçilmesidir. Kentsel tasarım ölçeğinde şehir-bölge plancısı ve mimar tarafından alınacak kararlar planlama de yapım süreci arasında yerini alırsa, konut yakın çevresinde nitelikli dış mekanlar üretilebilir. Anahtar Kelimeler : Konut, Konut Yakın Çevresi, Dış Mekan, İmar Mevzuatı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HavvaALKANBALA Selçuk University Graduate School of Natural & Applied Sciences Department of Architecture Adviser: Assist. Prof. Dr. İbrahim BAKIR 1998, 166 Page Jury: Assist. Prof. Dr.İbrahim BAKIR Prof. Dr. Gönül EVYAPAN Assoc. Prof. Dr. Selahaddin ÖNÜR This study was made with the aim of evaluating how the building coding in regulation affects the immediate exterior space that surrounds residential buildings in terms of architectural spatial quality. After determining the qualitative & quantitative features of the immediate exterior space that surrounds housing that exists, it has been correlated with the exterior space which the building regulation proposed so the negative and positive ways brings up. According to the limits established by the thesis proposals; -Code No 3 194 Development Act, -Building regulations generated in compliance with the Development Act Law #3 194, the main emphasis being the Regulation concerning 'Type Building Regulation" -together with the Development Plans that were implemented in the center of Konya and its periphery are subjected to the evaluation. The main outcome of the evaluation is that certain modifications in the existing system may lead to a better architectural quality in the immediate exterior space around residential buildings. Another dimensions of the thesis added to evaluation is to propose an alternative strategy to the existing system in terms of planning method. The basic principle of the strategy is to replace the plot of land with the city block as the basic planning unit. The decisions made by the collaboration of the city planner & architect concerning the urban scale can lead to a better quality of the immediate exterior space that surrounds housing.