Co(II)-yüklü sporopollenin üzerinde bazı aromatik aminlerin adsorpsiyonu
Adsorption of some aromatic amines on Co (II)- loaded sporopollenin
  1. Tez No: 78717
  2. Yazar: SIDDIKA HALE ODABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ligand-değiştirme, adsorpsiyon, Breakthrough tekniği, Sporo- pollenin, aromatik aminler, Ligand-exchange, adsorption, breakthrough technique, sporopollenin, aromatic amines. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Co (II) YÜKLÜ SPOROPOLLENİNİN ÜZERİNE BAZI AROMATÎK AMİNLERİN ADSORPSİYONU Hale ODABAŞI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Salih Yıldız 1998, 34 sayfa Jüri: Prof. Dr. Salih YILDIZ ' Doç. Dr. Tevfik ATALAY - Yrd. Doç. Dr. Mustafa ERSÖZ Çalışmalar, ligand değiştirici sporopollenin kullanılarak aromatik aminlerin sulu çözeltiden adsorpsiyonu üzerine yürütülmüştür. Kolon metodu kullanılarak, li gand değiştirici reçine üzerinde aromatik aminlerin adsorpsiyonu yapılmıştır. Sulu çözeltiden aromatik aminlerin reçineye adsorplanmalarına ilişkin izotermler incelen miştir. Deneyler, 25 ± 1 °C'de sabit sıcaklıkta yapılmıştır. Ligand konsantrasyonları 0,0125 - 0,200 mol/L olarak seçilmiştir. Ligand değiştirme işlemi kolon metodu ile sürekli sistemde çalışılmıştır. Anilin ve o-Anisidinin şelat reçine üzerinde adsorpsiyo nuna ilişkin ligand bağlanma sabitleri Freundlich ve Langmuir eğrilerinden hesapla nıp, korelasyon katsayıları bulunmuştur. Her bir ligandın ligand değiştirici ile adsorp siyonu Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermleri ile izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis Hale ODABAŞI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Salih YILDIZ 1998, 34 Page Jury; Prof. Dr. Salih YILDIZ Doç. Dr. Tevfik ATALAY Yrd. Doç. Dr. Mustafa ERSÖZ Studies have been conducted on the adsorption of aromatic amines from aqueous solutions on ligand exchanger sporopollenin. A mini - column apparatus was used to study adsorption of aromatic amines onto ligand exchanger resin. The adsorption isoterms of aromatic amines from aqueous solution onto the resin were investigated. The experiments were conducted in a constant temperature at 25± 1°C. The ligand concentration was chosen to be 0.0125 - 0.200 mol/L. The performance of the ligand exchanger in continuous operation was studied by conducting column runs. Ligand sorption constants for the anilin and o-anisidine on the chelating resin were calculated from Langmuir as well as Freundlich plots, and correlation coefficients were found. The adsorption of each ligand by ligand exchange could be decsribed by the Freundlich and Langmuir adsorption isotherms.