Üsküp mukataa belgelerine göre vazifeliler
Officials according to Skopje mukataa documents
- Tez No: 787223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP KUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Üsküp Nezareti, Mukataa, Vakıf, Cami, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Bulgaristan, Ottoman Empire, Skopje, Mukataa, Foundation, Mosque, Attendant, Kosovo, Macedonian, Serbia, Bulgaria
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada malikâne sisteminden esham sistemine kadarki (1695-1775) süreçte Üsküp mukataa belgelerine göre Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya ve Kosova'da türbe, cami / mescitlerde görev yapan kişilerle ilgili kayıtlar incelenmiştir. Bir giriş ve iki bölümden oluşan bu çalışmanın giriş kısmında araştırmanın kaynakları belirtilmiştir. Birinci bölümde kaza isimleri, mukataa isimleri, cami ve türbe isimleri, cami görevlileri ve aldıkları ücretler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise bulunan bilgiler daha da detaylandırılıp kaza ve camiler hakkında ayrıntılara inilmiş, cami görevlilerinin göreve geldikleri ve ayrıldıkları tarihler, görevden gitme sebepleri gibi hususlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the records of the people who worked in tombs, mosques/masjids in Bulgaria, Serbia, Macedonia, and Kosovo, according to the Skopje mukataa documents, in the process from the mansion system to the esham system (1695-1775) were examined. The research sources are stated in the introduction part of this thesis, which consists of an introduction and two parts. In the first part, general information has been tried to be given. The names of cities, mosques and tombs, mosque officials, and their wages are emphasized. In the second part, the information found is further detailed, giving detailed information about the city and mosques and the dates when mosque officials took office and left. The reasons for their dismissal were explained.